INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de apartament

#plante aromatice #plante de apartament #ingrijire

Sanseviera sau Limba soacrei

Limba soacrei sau Sanseviera este o planta originara Africa si Asia care face parte din familia Ruscaceae. Limba soacrei este una dintre cele mai indragite si rezistente plante de apartament .


 

Descriere

 

Limba soacrei este o planta care are frunze verticale, inalte si groase. Frunzele pot atinge o inaltime maxima de aproximativ 70-90 metri si o latime de 5-6 cm. Acestea sunt de culoare verde inchis si sunt accentuate cu dungi orizontale si pete mai deschise la culoare. Unele specii au marginea frunzelor de culoare galbena.

Florile acesteia sunt mici, de culoare crem deschis si sunt pozitionate pe spice alungite. Florile au un parfum placut. Din pacate insa, Limba scoacrei infloreste rar.

 

Cultivare

 

Limba soacrei este o planta care creste foarte mult, asadar are nevoie de un ghiveci incapator. O poti planta pentru inceput intr-un ghiveci de dimensiuni medii (30-40 cm inaltime), urmand ca apoi sa o muti intr-un ghiveci mai mare cand acesta devine neincapator. Replantarea acesteia se face primavara.

Limba soacrei are nevoie de un sol care sa retina apa, insa in acelasi timp sa fie bine drenat pentru a preveni putrezirea radacinilor. Poti adauga un sol special penru Violeta de Africa, amestecat cu nisip pentru a imbunatati drenajul. O alta varianta ar fi sa amesteci pamant de gradina, turba si nisip in proportie de 1:1:2.

 

Temperatura si lumina

 

Limba soacrei trebuie sa fie tinuta intr-o camera luminoasa. Aceasta trebuie insa ferita de lumina directa a razelor solare. Planta se poate adapta si intr-o camera umbroasa insa va creste mai frumos si mai rapid intr-o incapere luminoasa.

Este indicat ca temperatura camerei sa fie constanta si sa nu depaseasca 24oC si sa nu scada sub valoarea de 17oC, in caz contrar planta poate avea de suferit.

 

Udare

 

Solul trebuie sa fie in permanenta umed, insa nu imbibat cu apa. In perioada de vara se recomanda ca udarile sa fie facute zilnic, iar in perioada de primavara si toamna o data la doua zile. Uda solul din abundenta. Lasa surplusul de apa sa se scurga in farfurioara ghiveciului si apoi indeparteaz-o.

In perioada iernii este indicat sa lasi solul sa se usuce intre udari.

 

Inmultire

 

Inmultirea se face prin divizarea tufei sau prin butasire .

Inmultirea prin butasire de face taind o bucata de aproximativ 10 cm dintr-o frunza. Aceasta se infige vertical in pamant, la o adancime de 2-3 cm. Daca i se va asigura o temperatura de 20-24oC si se va uda corespunzator, noi frunze vor incepe sa apara in aproximativ 6-8 saptamani. Inmultirea prin butasire se face toamna.

Inmultirea prin divizare se poate face cu usurinta in timpul transplantarii plantei in alt ghiveci, in perioada primaverii. Doua sau trei dintre frunzele acesteia, impreuna cu radacinile lor se vor planta intr-un nou ghiveci, respectandu-se adancimea la care erau platate anterior. Este de preferat ca frunzele care vor alcatui noua planta sa fie frunze tinere, pentru a se prinde cu usurinta.

 

Boli si daunatori

 

Inmuierea si ingalbenirea frunzelor poate fi provocata de udarile prea dese sau temperaturile prea scazute.

Limba soacrei poate fi afectata de cosenila fainoasa. Aceasta se manifesta prin aparitia de pete albe pe suprafata frunzelor. Aceasta poate fi usor de combatut folosind un insecticid cu actiune sistemica, care poate fi gasit in magazinele de specialitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare