Plante de apartament

#plante de apartament #cactus #ingrijire cactus #replantare #replantare cactus

Replantarea unui cactus: ce trebuie sa stii

Cactusii se numara printre cele mai populare plante de apartament . Vin intr-o multitudine de forme si dimensiuni si nu au nevoie de ingrijiri minutioase. Daca te bucuri si tu de aceste plante deosebite si planuiesti replantarea lor in alte ghivece, afla tot ce trebuie sa stii in cele ce urmeaza!


Despre cactusi


Cactusii se impart in doua mari categorii: cactusii de desert, in general acoperiti de tepi, si cactusii de padure, adesea fara spini si, de regula, epifiti. In consecinta, ai o paleta larga de optiuni la dispozitie, in situatia in care acum te decizi sa achizitionezi primele exemplare de cactusi.

Ca regula generala, cactusii de desert au nevoie de multa lumina si putina apa. Cat despre cactusii de padure, acestia au nevoie de conditii similare, cu precizarea ca se descurca si in spatii mai putin luminate. Cu toate acestea, daca iti doresti ca plantele tale cu spini sau fara sa faca flori, este esential sa le tii cat mai mult timp intr-o zona cu lumina de mare intensitate. Ideala este expunerea la lumina de dimineata.


Perioada de replantare


Cum iti dai seama ca planta ta trebuie mutata in alt vas? Verifica-i radacinile: in momentul in care radacinile cactusului incep sa iasa prin gaurile de scurgere ale ghiveciului, vei sti ca a sosit momentul sa il muti intr-un vas mai incapator. In general, daca ai specii de cactus cu o dezvoltare rapida, plantele ar trebui mutate o data la 3-4 ani.

Replantarea cactusului ar trebui sa fie realizata primavara, cand planta traverseaza o perioada de dezvoltare activa. Uda cactusul cu 2 zile inainte de replantare, astfel incat radacinile sa fie umede, fara sa abunde in apa.


Replantarea cactusului


Iata care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi pentru o replantare de succes a cactusilor:
 

  • Intr-o prima faza, asigura-te ca folosesti manusi groase care sa te fereasca de intepaturile spinilor. Nu ezita sa iti iei si alte masuri de siguranta, daca sunt necesare (in situatia in care cactusul este foarte mare, spre exemplu), astfel incat sa eviti orice fel de accident.
  • Pasul urmator este apucarea cactusului cu blandete si indepartarea urmelor de pamant ramase in partea inferioara a acestuia.
  • Verifica atent radacinile pentru a identifica eventuale boli sau prezenta unor daunatori. De asemenea, taie radacinile deshidratate sau moarte si adauga fungicid, daca este necesar.
  • Alege un alt vas, cu o marime mai incapator decat precedentul, si adauga material pentru o mai buna drenare a apei ( pietris , spre exemplu) la baza ghiveciului.
  • Adauga compost cu un pH de circa 4 - 5.5.
  • Replanteaza cactusul si fixeaza-l in compost. Presara pietris la suprafata pentru a ajuta apa sa se scurga cu mai multa rapiditate.

 


Ingrijire dupa replantare


Pentru ca plantele tale sa fie sanatoase in continuare, este important sa le oferi aceleasi ingrijiri practicate inainte de replantare. Uda cactusii periodic pe durata sezonului de dezvoltare (primavara-vara), lasand stratul de pamant de la suprafata sa se usuce intre 2 udari. Nu uita, de asemenea, sa uzi cactusii doar dimineata devreme sau seara tarziu! In octombrie, opreste procesul de udare si permite-le cactusilor sa intre in perioada de latenta pe durata lunilor de iarna.

Sursa foto: ehow.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului