Plante de apartament

#plante de apartament #repaus #iarna

Repausul vegetativ al plantelor de apartament

Sfarsitul toamnei reprezinta perioada de intrare in repaus vegetativ al multor specii de plante de apartament . In acest interval, plantele devin sensibile la diversi factori si este nevoie sa le acorzi o atentie speciala. Iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont pentru ca plantele tale sa treaca de perioada de iarna si sa se dezvolte frumos in primavara:


1 Udarea


In timpul repausului plantele nu necesita multa umiditate astfel ca trebuie sa eviti udarea lor excesiva. Desigur, plantele care infloresc in timpul iernii fac exceptie de la aceasta regula.

Este bine sa stii ca un compost prea umed poate duce la aparitia mucegaiurilor si putrezirea radacinilor, avand consecinte negative asupra plantei.

De asemenea, trebuie sa acorzi o atentie sporita la temperatura apei cu care vei uda plantele. Este bine sa lasi apa in sticle pentru cateva ore pentru a ajunge la temperatura camerei, evitand astfel traumatizarea plantelor.


2 Temperatura


Plantele de apartament sunt sensibile la variatiile de temperatura din timpul iernii. Evita expunerea ghivecelor cu plante la oscilatii de temperatura cat si curenti de aer ce pot cauza probleme, in special caderea frunzelor.

Temperatura ideala pe timpul iernii este cuprinsa intre 15-20oC. Daca temperaturile sunt mai mari, este bine ca plantele sa fie pulverizate cu apa.


3 Fertilizarea


Majoritatea plantelor de apartament nu necesita sa fie fertilizate in aceasta perioada. Acumularea de ingrasaminte in substrat poate favoriza distrugerea radacinilor.

Fac exceptie de la regula plantele care produc flori pe timpul iernii (ciclamenul, azalea ) sau bractee colorate (Steaua de Craciun). Aceastea se vor fertiliza la 2-4 saptamani cu un ingrasamant bazat pe potasiu.


4 Umiditatea


Din cauza surselor de caldura din apartamente, ambientul devine uscat pe timpul iernii. Utilizarea unui agent umidifiant ajuta pana la un moment dat, in timp ce stropirile frecvente pot uneori sa faciliteze infestarea cu ciuperci.

Solutia cea mai buna este aceea de a asigura fiecarei plante nivelul corect de umiditate. Astfel, plantele ce au dimensiuni mici trebuie asezate pe o tavita ce contine pietris si apa. Plantele mari trebuie stropite cu apa la temperatura camerei.


5 Florile si frunzele


Chiar daca sunt destul de putine plante care infloresc iarna este important ca ele sa fie ingrijite, pentru a asigura o inflorire abundenta. Nu se vor uda petalele florilor intrucat prin actiunea frigului acestea pot putrezi. Este recomandat ca florile sa se indeparteze inainte de vestejire, operatie importanta pentru cyclamen si violeta africana. Dupa inflorire, plantele vor intra in repaus.


6 Daunatori
 


Pe timpul iernii daunatorii nu mai constituie o problema deosebita. Raman activi doar paianjenii rosii insa nu la fel de mult ca in timpul verii. In cazul prezentei acestora, se va aplica un tratament pe baza de acaricid sau insecticid.


7 Boli


In perioada rece pot aparea unele probleme cauzate de mucegaiul gri. Este bine sa cureti frunzele ce capata culoarea maro la extremitati si se aplici un tratament cu fungicid, la nevoie. Daca sunt afectate mai multe frunze , acestea se vor indeparta imediat pentru a evita raspandirea bolii.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului