Plante de apartament

#plante de interior #plante de iarna #primula #Primula polyanthus

Primula polyanthus, o floare de interior in iarna

Primula polyanthus este una dintre cele mai frumoase si mai colorate flori din sezonul rece. Planta este nepretentioasa si poate fi crescuta atat in ghiveci, cat si in gradina, in functie de sezon.


Cum ingrijesti Primula polyanthus

Primula polyanthus este o planta perena, din familia Primulaceae, care creste pana la o inaltime de 15 cm. Planta trebuie cultivata intr-un loc umbros sau partial insorit. Primavara, primula poate fi tinuta la soare, deoarece caldura acestuia este redusa. Vara, insa, jardiniera sau ghiveciul se pune in semiumbra.

In ceea ce priveste solul, Primula polyanthus se dezvolta bine in solurile bogate in humus, acide, bine drenate, cu un nivel mediu de umiditate.

Florile plantei pot fi de culoare albastra, roz, portocalie, purpurie, rosie, alba, galbena, lavanda. Acestea apar iarna si primavara. Florile au un parfum discret. Un avantaj al acestei plante il reprezinta faptul ca poate fi transplantata usor, chiar si atunci cand este deja inflorita.

Planta se inmulteste prin diviziune, imediat dupa ce aceasta inceteaza sa mai faca flori. In acest caz, planta divizata se pune intr-un loc din gradina mai racoros, umbros, cu sol bogat, acid si drenat. Planteaza primulele lasand intre ele un spatiu de 15 cm. O alta modalitate de inmultire este prin seminte. Acestea se planteaza la sfarsit de vara si inceput de toamna intr-un sol umed, intr-un loc umbros.

In interior, primulele trebuie crescute la temperaturi de maxim 33 grade Celsius, in incaperi cu un nivel ridicat de umiditate. Umiditatea poate fi asigurata si cu un vas cu apa asezat langa ghiveci sau jardiniera.

Pentru a incuraja planta sa infloreasca mai multa vreme, aceasta se tine intr-un loc racoros. O alta modalitate de a incuraja planta sa faca flori noi este indepartarea celor ofilite prin rupere.

Primula polyanthus are nevoie de multa umiditate. Pentru a de dezvolta corespunzator, radacinile trebuie sa fie umede permanent. Cu toate acestea, udarea se face cu grija pentru a evita excesul de apa, acesta din urma fiind la fel de daunator ca lipsa umiditatii.

Primulele crescute in ghiveci se planteaza in gradina dupa perioada de inflorire sau se duc afara in ghiveci. Floarea poate sta afara pana la sfarsitul verii, cand trebuie readusa inauntru.

Planta poate fi atacata de acarieni, musculite albe sau afide. In astfel de cazuri se aplica tratamente impotriva daunatorului respectiv.

Fertilizatorii se folosesc moderat deoarece o cantitate prea mare de fertilizator poate sa distruga primula.


Cum folosesti Primula polyanthus

Primula polyanthus este o planta crescuta in general in grupuri, direct in gradina sau in jardiniere. Planta este apreciata pentru coloritul si frumusetea florilor. Gratie coloritului sau si a dimensiunii mici, aceasta planta anuala este ideala pentru paturile de flori.

Planta are o crestere compacta, fiind recomandata pentru gradinile mici. Atractivitatea florilor viu colorate face aceasta planta potrivita atat pentru gradinile rustice, cat si pentru unele pretentioase.

Sursa foto:auriculas.org.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului