Toamna, odata cu racirea vremii, plantele se introduc in interior pentru a nu suferi din cauza frigului. Acum este momentul prielnic pentru a le asigura un climat potrivit pe toata perioada iernii, cand se pregatesc pentru „hibernare”. Este important sa fie ingrijite corespunzator pentru ca aduc o parte din natura in casele noastre, o nota de prospetime si culoare.
Asa ca, renunta la coltul verde pe care l-ai creat pe balcon in aceasta vara si distribuie ghivecele in locuri mai calduroase care sa le protejeze de frig. In cazul in care ai balconul inchis, poti lasa ghivecele care rezista la o temperatura scazuta si care au nevoie de multa lumina. Ca sa poti ingriji o planta anume, in afara de lucrurile esentiale pe care trebuie sa le cunosti despre ea (din ce zona provine, ce tip de sol ii prieste) este indicat sa stii cat de des trebuie udata sau de cata lumina solara are nevoie.
1 La lumina sau la umbra?
Lumina pentru o planta reprezinta un element esential pentru ca astfel isi transforma energia primita de la soare in hrana. Totusi, exista plante care iubesc lumina puternica, insa plante care nu o tolereaza la intensitate maxima . In ceea ce priveste temperatura optima, plantele de interior au de asemenea nevoi diferite, insa majoritatea prefera un ambient intre 15-25 grade Celsius.
Asadar, daca ai ghivece cu cactusi sau plante carnoase, suculente ( yucca ) este indicat sa le amplasezi in locuri cu mult soare, (in zona ferestrelor) care sa beneficieze zilnic de 10 ore de lumina.
Plantele care iubesc umbra sunt dracaena, begoniile, bromelia , chamaedorea atrovirens, ferigile, diffenbachia, azaleele, iedera pitica, fuchsia (cercelusul) etc. Acestea se simt bine la temperaturi mai scazute dar nu mai mici de 10 grade Celsius.
De asemenea, ficusul, philodendronul, polyscias (aralia ming) au nevoie de locuri insorite, dar care sa nu primeasca direct lumina soarelui. La fel si aspidistra si sanseveria se aseaza cat mai departe de fereastra, dar au nevoie totusi de putina lumina.
2 Cat de des se uda plantele?
Pe perioada sezonului rece, plantele nu au nevoie de udari frecvente. Este indicat sa se ude o data la cateva zile (maximum de doua ori pe saptamana), dupa ce pamantul de la suprafata s-a uscat. In cazul in care temperatura din camera nu este foarte ridicata, este bine sa puneti apa in farfurioara ghiveciului.
Cactusii si alte plante suculente (yucca, aloe) au nevoie de temperaturi scazute de aproximativ 12 grade. In cazul in care nu le poti asigura o astfel de temperatura, nu le aseza langa surse de caldura. Aseaza-le in locuri cu multa lumina si uda-le o data sau de doua ori pe luna.
Leandrul, citricele, azaleele sau muscatele au nevoie de camere foarte racoroase (sub 10 grade Celsius) si de foarte putina apa. Ele pot rezista chiar la temperaturi de minus un grad.
In general, o mare parte dintre plante sunt obisnuite cu caldura, dar atmosfera din acea zona beneficiaza de multa umiditate. De aceea, pentru ca incalzirea camerelor se face prin intermediul caloriferelor, radiatoarelor, sobelor sau becurilor, nivelul umiditatii scade considerabil, iar aerul devine foarte uscat.
Pentru a compensa aceste efecte este recomandat sa cresti umiditatea aerului prin diferite metode. Cel mai simplu truc este acela de a amplasa in apropierea surselor de caldura un vas cu apa. De asemenea, mai poti aseza ghivecele pe un pat de argila udat periodic. Poti pulveriza frunzele cu apa, insa nu la fel de frecvent ca in perioada verii. Daca este destul de cald in incapere, o data pe zi este suficient.
De asemenea, pentru ca nu toate plantele tolereaza apa de la robinet, mai ales daca nivelul de clor este ridicat, este bine sa pastrezi apa de la robinet intr-un recipient deschis, timp de o zi.
3 Bulbii, un colt de primavara in luna decembrie
Daca iti plac foarte mult florile de primavara si iti doresti sa aduci un plus de prospetime camerei tale, chiar si in plina iarna, opteaza pentru bulbi. Poti planta in ghivece bulbi de zambile, narcise, baranduse si ghiocei. Acestia vor inflori toata iarna si vor creea o atmosfera placuta camerei tale.
Tips: Pentru a obtine un efect special, un curcubeu de flori, poti planta mai multi bulbi diferiti laolalta.
Cum sa plantezi bulbii de lalele
Autor: Ana-Maria Dragomir