Plante de apartament

#pete maro #pete frunze #boli si daunatori

Pete maro pe frunzele plantelor? De ce apar acestea si cum le poti evita

Cu totii am mai trecut prin asta. Ne udam planta de apartament aparent sanatoasa, cand, deodata, apare o nuanta de maro pe frunza plantei. Ura. Dar ce inseamna varfurile maronii de pe frunze pentru planta si ce poti face pentru a le face sa dispara? Citeste mai departe pentru a afla. Si asigura-te ca inveti ce inseamna daca observi mucegai alb pe plantele tale sau bile albe de ciuperci in sol.

 

Lipsa apei sau a umiditatii

Daca planta prezinta varfuri uscate, intunecate sau maro pe frunze, poate insemna ca trebuie sa o uzi mai des. Verifica umiditatea solului si redu incet numarul de zile intre doua udari ale plantei. Urmareste plantele pentru a vedea daca exista semne de imbunatatire.

Lipsa de umiditate ar putea fi, de asemenea, cauza. Plantele tropicale prefera niveluri de umiditate mai ridicate decat cele pe care le avem in casele noastre. Cand pornim caldura iarna, exista si mai putina umiditate in aer. Grupeaza plantele impreuna, astfel incat, pe masura ce una pierde umiditate prin frunze, vecinele sa beneficieze. Sau asaza plantele pe farfurii sau tavi umplute cu pietricele si apa. Asaza un ghiveci pe pietricele deasupra apei. Pe masura ce apa se evapora, va creste umiditatea in jurul plantei, acolo unde este nevoie de ea.

Semnele unei deficiente de nutrienti

O lipsa de nutrienti poate sta la baza varfurilor maronii de pe frunzele plantei tale. Varfurile frunzelor cu aspect ars sau frunzele batrane cu o culoare verde inchis sau rosiatica-violacee pot indica o deficienta de fosfor. In cazul unei deficiente de potasiu, poti observa galben sau maro de-a lungul varfurilor si marginilor frunzelor mai vechi, ingalbenirea intre nervuri, frunze curbate sau pete.

Pentru plantele in ghiveci, adauga un tip de ingrasamant cu eliberare lenta in amestecul de sol inainte de plantare. De fiecare data cand uzi, se elibereaza putin ingrasamant, asigurand un flux constant de nutrienti. Dar, in functie de conditiile de crestere si de numarul de plante din recipient, poate fi necesara o stimulare la jumatatea sezonului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului