Plante de apartament

#plante de apartament #pepperomia #ingrijire pepperomia

Pepperomia, cea mai frumoasa planta de apartament

Iti doresti pentru locuinta ta o planta usor de intretinut si cu un foliaj atragator? Pepperomia este alegerea ideala, chiar si pentru persoanele care nu dispun de timp suficient pentru ingrijirea plantelor.


Ce este Pepperomia

Pepperomia este o planta usor de crescut si de intretinut, mica si compacta si foarte atractiva pentru apartamente. Dispune de un foliaj interesant si este toleranta la conditiile de mediu. Este o planta apreciata pentru frunzele suculente, cu un aspect placut si pentru florile verticale, in forma de spic.


Cum sa cresti Pepperomia

Lumina

Pepperomia se dezvolta frumos la lumina, insa poate supravietui si in locuinte cu mai putina lumina. In acest caz, este important sa o asezi la fereastra sau in alte locuri unde lumina ajunge cel putin cateva ore pe zi. In plus, Pepperomia poate fi crescuta cu succes si la lumina fluorescenta.

Apa

In perioada de crestere, Pepperomia trebuie mentinuta in soluri umede si bine drenate. In sezonul rece, cand are nevoie de mai putina apa, poti pulveriza zilnic planta.

Temperatura

Pepperomia se dezvolta bine in medii cu temperaturi mai scazute. Temperatura ideala pentru Pepperomia este de 20 de grade. Ai grija insa ca temperatura ambientala sa nu fie prea joasa, deoarece nu rezista la temperaturi reduse.

Sol

Aceasta planta are nevoie de sol bine drenat, bogat in nutrienti. Ai grija ca pamantul din ghiveci sa indeplineasc aceste conditii.

Fertilizare

In perioada de crestere, Pepperomia trebuie fertilizata de doua ori pe saptamana cu o solutie delicata.

Inmultire

Majoritatea speciilor de Pepperomia sunt usor de inmultit prin butasi din frunze sanatoase sau din varfurile vegetative. Indeparteaza frunzele si planteaza-le in sol. In primele zile, poti folosi hormoni de crestere pentru a mari sansele de inmultire. Asaza apoi frunzele noi intr-un loc cald, cu multa lumina. Primavara este perioada ideala de inmultire.

Replantare

Pepperomia nu tolereaza bine replantarile, astfel ca este indicat sa nu apelezi la aceasta procedura prea des. Momentul cel mai potrivit pentru replantare este la inceputul primaverii, in ghivece mai mari, cu pamant hranitor.


Sfaturi de ingrijire

Pepperomia sunt plante usor de ingrijit si pot supravietui in conditii variate. Nu le place lumina directa si nici apa in exces. Planta retine rapid apa in frunze si tulpini, astfel ca trebuie udata doar cand pamantul din ghiveci incepe sa se usuce. Dupa ce uzi planta, asteapta o ora, dupa care scurge bine de apa in exces.

Aceste plante nu au nevoie de fertilizare in perioada de crestere, insa la maturitate trebuie fertilizate la 3-4 luni, in special primavara. De asemenea, trebuie sa fii atent si la anumiti daunatori care ataca planta. Cosenila fainoasa sau paianjenul rosu sunt principalii inamici ai Pepperomiei. Cosenila fainoasa poate fi indepartata cu alcool, iar paianjenul rosu cu un acaricid special.

In timp, Pepperomia capata un aspect dezordonat, pe care il poti ajusta prin taiere ramurilor mai mari. De asemenea, frunzele pot cadea, daca planta este expusa la temperaturi extreme si curenti de aer. In plus, daca nu are suficienta lumina, Pepperomia isi schimba culoarea.



Sursa foto: wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului