Plante de apartament

#floarea pasiunii #ingrijire plante #plante ornamentale #passiflora

Passiflora, floarea pasiunii

Passiflora , denumita si floarea pasiunii , este o planta cataratoare cu flori cu aspect exotic. Afla cum poti cultiva aceasta planta ornamentala in gradina ta.

Cele mai multe varietati de Passiflora nu rezista la temperaturile scazute din Romania din timpul iernii, astfel ca este recomandata cresterea ei in ghiveci. Vara iti poate infrumuseta gradina, dar iarna necesita mutarea in interior.
 

Passiflora, floare decorativa


Sensibila la racirea vremii, dar si la lumina soarelui, Passiflora este o planta decorativa care nu are insa pretentii cu privire la solul in care o cultivi. Prefera solurile cu drenaj bun, dar poate creste la fel de bine in cele alcaline sau in cele acide.

Cultivata in ghiveci, Passiflora are nevoie de un loc ferit in gradina ta, departe de curenti de aer puternici. Unele varietati ale plantei prefera lumina soarelui toata ziua, dar cele mai multe au nevoie si de umbra. Daca observi ca marginea frunzelor incepe sa se usuce, cauza cea mai probabil este expunerea in exces la soare.

Unele varietati produc fructe in forma de ou in timpul verii. Nu este recomandata mancarea lor. Fructele, mai ales cele necoapte, pot provoca indigestie.
 

Ingrijire


Primavara si vara este recomandata udarea generoase a varietatilor de Passiflora. Acest lucru este necesar in special pentru plantele crescute in ghiveci, unde necesita drenaj bun.

In timpul iernii, este recomandata rarirea udatului. Chiar daca floarea pasiunii iubeste umezeala, nu este recomandat sa o uzi din nou inainte de uscarea completa a suprafetei pamantului din ghiveci. Passiflora nu necesita ingrasaminte deosebite, dar raspunde bine la cele de uz general pentru plantele in ghivechi.

Taierea plantei este recomandata dupa inflorire. Scurteaza tulpinile laterale care au produs flori, lasand doar cativa muguri fata de structura obisnuita a plantei.

Pentru a obtine efectul ornamental cel mai reusit, se recomanda folosirea de tije pentru a ghida cresterea plantei. Astfel, exemplarul tau de Passiflora va fi mai impresionant.
 

Recoltarea semintelor


Daca vrei sa inmultesti floarea pasiunii, poti face acest lucru prin taiere sau prin recoltarea semintelor. Atunci cand Passiflora produce fructe, este important sa le lasi sa se coaca, apoi sa le patrezi in interior timp de doua saptamani.

Amplaseaza fructele pe o tava timp de 14 zile pana incep sa fermenteze, apoi striveste-le si lasa-le intr-un loc cald timp de inca trei zile. Foloseste apoi o strecuratoare fina si separa semintele de pulpa fructului sub un jet de apa.

Lasa semintele sa se usuce, apoi toarna apa fierbinte peste ele si lasa-le in ea peste noapte. A doua zi, semintele sunt gata de plantare. Nu intarzia aceasta operatiune, deoarece pot putrezi cu usurinta.
 

Boli si daunatori


Passiflora este sensibila la virusi, in special la virusul mozaicului castravetilor. In gradina, problema cea mai mare pentru planta sunt afidele, iar in interior este expusa atacurilor paianjenului acarian (Tetranychus urticae) si ale musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Sursa foto: Passionflow.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare