Plante de apartament

#plante bolnave #boli plante #planta ofilita #ingalbenirea frunzelor #mucegai plante

Pasi simpli pentru salvarea unei plante pe moarte

Plantele se pot imbolnavi la fel ca oamenii, doar ca spre deosebire de noi, ele nu pot sa vorbeasca, nu pot spune ce le doare. Un gradinar priceput va sti cum trebuie sa actioneze inca de la primele semne de imbolnavire, insa un gradinar aflat la inceput de drum sau un iubitor de plante ar putea avea dificultati in diagnosticarea plantei. De aceea, ne-am gandit sa-ti oferim un mic ghid de salvare a unei plante pe moarte.
 

Simptome care semnalizeaza starea plantei


1 Ofilirea frunzelor

De multe ori, frunzele sunt cel mai bun indicator al sanatatii plantei. Daca acestea incep sa-si piarda din vigoare si sa se ofileasca, este semn ca planta ta ar putea fi in pericol. Este bine sa stii ca exista doua tipuri de ofilire: prima este cea in care frunzele se usuca si apar altele noi in locul lor, iar a doua este cea in care nicio frunza noua nu mai rasare.

2 Ingalbenirea frunzelor

Frunzele plantelor se pot ingalbeni din doua cauze, in general. In primul rand, se ingalbenesc din cauza ca sunt batrane, iar in al doilea rand ingalbenesc in momentul in care sunt expuse timp indelungat in bataia directa a soarelui.

Nu toate plantele sunt rezistente la soare. Inainte de a-ti cumpara o planta, intereseaza-te sa vezi care sunt conditiile de ingrijire.

3 Frunze care cad

De obicei, frunzele plantelor cad toamna, odata ce soarele nu mai bate atat de tare ca in timpul verii. Caderea frunzelor este un proces normal, insa nu si atunci cand se petrece vara, de exemplu.

4 Urme de mucegai

Mucegaiul este un semn clar ca planta a fost inecata in apa, iar radacinile nu au rezistat in fata acestui fluviu. Din nou, este important sa tii cont de preferintele plantei inainte de a o ingriji cum crezi tu de cuviinta.
 

Moduri prin care poti salva o planta pe moarte


1 Uda planta constant

Daca planta ta are frunzele ofilite, inseamna ca sufera din cauza lipsei apei. Ud-o si ofera-i putina substanta fertilizatoare pentru a o repune pe picioare. Nu o uda excesiv din dorinta de a recupera apa pe care nu ai pus-o pana acum. Ofera-i exact cantitatea de care are nevoie.

2 Schimba sau imbunatateste solul

Plantele isi trag toti nutrientii din sol, prin radacini. Prin urmare, solul in care cultivi planta trebuie sa fie adaptat nevoilor acesteia. Daca o planta nu suporta solul excesiv de umed, va putrezi si va muri.

La primele semne ca planta nu se simte bine, imbunatateste-i solul. Ideal ar fi sa nu uzi solul direct. Toarna apa in farfuria ghiveciului. In acest fel, planta isi va trage singura cantitatea neceasara de apa.

3 Taie-i partile afectate

Daca o planta a fost atacata de insecte sau de o boala, taie partile care prezinte semne nefiresti. In mod normal, ai putea crede ca daca tai frunzele, planta tot va muri, insa realitatea este alta. Taierea frunzelor bolnave este obligatorie daca vrei ca planta sa redevina sanatoasa. Nu te sfii sa tai frunzele afectate. Vor creste altele noi, sanatoase.

4 Introdu planta in casa

Daca planta ta a fost arsa de soare, este bine sa o aduci in casa pentru cateva zile. Continua sa o ingrijesti, oferindu-i apa. Dupa o saptamana, o poti scoate afara, dar nu o pune in lumina directa a soarelui. Las-o sa se obisnuiasca din nou cu lumina naturala. Abia dupa alte cateva zile o poti lasa in soare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare