Plante de apartament

#orhidee #plante de apartament #ingrijire orhidee

Orhideele, plante elegante de interior pentru sezonul rece

Iarna, una dintre cele mai frumoase flori de interior este orhideea. Aceasta floare se dezvolta bine in sezonul rece, cand zilele sunt mai scurte si temperaturile scazute. Specii de orhidee precum Phalaenopsis si Cymbidium infloresc in preajma Craciunului.

Exista mai multe tipuri de orhidee pe care le poti creste ca plante de interior in sezonul rece: Cymbidium, Phalaenopsis, Oncidium, Zygopetalum etc. Cymbidium, de exemplu, este o orhidee care infloreste in perioada februarie - mai.

Iata ce trebuie sa stii despre ingrijirea orhideelor in perioada de iarna:


1 Gaseste locul potrivit pentru ghiveciul cu orhidee

Orhideele cresc bine si fac flori iarna daca beneficiaza de suficienta lumina naturala. Nu este indicat, insa, sa asezi ghiveciul pe pervazul unei ferestre fara perdea, deoarece planta are nevoie de lumina filtrata. Razele directe ale soarelui pot sa dauneze plantei chiar si iarna. O orhidee expusa prea mult la soare are un aspect slabit, cu frunze ingalbenite.

Daca tii ghiveciul la fereastra, pune-l in asa fel incat frunzisul sa nu atinga geamul. Efectul de condens poate sa distruga frunzele plantei.

Orhideele au nevoie de cel putin 6 ore de lumina naturala. In incaperile intunecoase, se foloseste lumina artificiala.


2 Redu cantitatea de apa si fertilizatori

Iarna, cresterea orhideelor este lenta. De aceea, planta are nevoie de o cantitate redusa de apa si fertilizatori. In general, fertilizatorul se adauga de doua ori pe luna. Pentru a incuraja planta sa produca flori, ud-o mai putin. Este recomandat sa uzi orhideea dimineata, pentru a se putea usca pe parcursul zilei.

Foloseste apa de ploaie sau apa distilata, la temperatura camerei, pentru a uda planta. Este mai putin recomandat sa folosesti apa curenta sau apa imbuteliata. Iarna, este suficient sa uzi planta cat sa asiguri umiditatea radacinii. Orhideele sunt plante pretentioase, care nu tolereaza nici uscaciunea, nici excesul de apa.

Orhideea are nevoie totodata de umiditate pentru a putea supravietui. Asaza ghiveciul pe o tava cu pietricele si apa, in asa fel incat ghiveciul sa stea pe pietre, deasupra apei.


3 Protejeaza orhideele de daunatori

Iarna, orhideele pot sa fie atacate de daunatori. Maconellicoccus hirsutus este o insecta des intalnita la orhidee. Aceasta se elimina printr-o solutie facuta dintr-o lingura de sapun si un sfert de litru de apa. Pune solutia intr-o sticla cu pulverizator si stropeste planta.

Iarna, incaperile pot fi mai putin aerisite si acest lucru favorizeaza aparitia ciupercilor. Orhideele pot suferi de boli fungice daca nu este improspatat aerul in mod constant in incapere. Un ventilator poate fi de folos plantei daca este folosit in mod constant pentru a ajuta aerul sa circule in incapere.


4 Protejeaza orhideea de sursele de caldura

Iarna, sursele de caldura din interior deshidrateaza orhideea si o pot distruge. Un semn ca ghiveciul se afla langa o sursa de caldura sunt bobocii care se usuca si cad de pe planta. Pune ghiveciul departe de sobe, calorifere, radiatoare.

Sursa foto: canadianfloristmag.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare