Plante de apartament

#frunze galbene orhidee # orhidee ingalbenita #orhidee

Orhideea ta are frunze galbene? Ce trebuie sa faci

Iubitorii de orhidee stiu cat de greu este sa vezi ca o fruza a indragitelor plante se ingalbeneste. Acest lucru se poate intampla din multe motive. Asadar, vom vorbi despre motivele care duc la ingalbenirea frunzelor de orhidee, dar si cum putem face diferenta daca este un proces normal al plantei sau o cauza externa. In plus, vei afla si cum trebuie sa actionezi in cazul in care orhideea ta are aceasta problema. 

 

Cauzele ingalbenirii runzelor de orhidee

Iluminare slaba sau, din contra, prea multa expunere solara

Orhideele sunt foarte pretentioase cand vine vorba de lumina. Aceastea au nevoie de lumina naturala, insa nu trebuie sa stea in bataia directa a razelor soarelui in zilele calduroase de vara.

Vei sti daca a primit prea mult sau prea putin soare dupa tonul si textura frunzelor sale. De exemplu, frunzele pot arata stralucitoare si ferme daca orhideea a primit cantitatea potrivita de lumina solara, iar daca orhideea a stat prea mult in soare, frunzele sufera arsuri si au un aspect zgrunturos, vor deveni incretite si putin terne.

Udarea necorespunzatoare

Trebuie sa faci diferenta intre o frunza galbena care va cadea atunci cand trebuie sa iasa noua radacina si una care s-a ingalbenit din cauza unui exces de umiditate. In cazul in care frunza ingalbenita prezinta pete negre si o urma de ingalbenire, inseamna ca ai udat planta prea mult, acesta fiind un semn al inecului.  Daca frunza ingalbenita nu prezinta aceste simptome, atunci ingalbenirea s-a produs printr-un proces natural.

Ce trebuie sa faci daca orhideea are frunze galbene

Lasa frunza sa cada singura. Daca lasi frunza sa cada singura, planta va avea protectie in zona tulpinii, astfel incat noua radacina sa poata iesi cu usurinta si sa creasca in mod corespunzator. In plus, substantele nutritive ramase pe frunze vor hrani in cele din urma planta insasi.

Frunzele galbene nu sunt intotdeauna un indicator ca orhideea este bolnava sau ca se va ofili. Realitatea este ca, uneori, zona in care se afla frunza are nevoie de spatiu pentru o noua radacina, iar planta insasi o indeparteaza, de aceea nu cade imediat, ci doar atunci cand radacina este suficient de puternica. 

Exceptie o face cazul in care planta sufera de diverse boli sau a fost udata in exces. In acest caz planta trebuie scoasa din ghiveci, radacinile curatate de substrat si indepartate toate radacinile putrezite. De asemenea, frunzele afectate trebuie indepartate. Replanteaza apoi planta curata intr-un ghiveci nou, cu substrat nou, si tine-o doua-trei zile fara a o uda deloc. Dupa acest interval, plaseaza langa ghiveci un bol cu apa, astfel incat sa-si ia umiditatea necesara din aer pentru restul saptamanii, apoi ingrijeste orhideea in mod normal.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare