Plante de apartament

#plante #orhidee #flori

Orhidee

Stiai ca familia Orhidaceaelor este cea mai numeroasa dintre toate si numara aproximativ 30 mii de specii in toata lumea? Orhideele, cunoscute inca din Antichitate, sunt raspandite pe intreg mapamondul, mai ales in padurile tropicale. Orhideele pot fi intalnite in zone muntoase, la ses, la nivelul marii iar unele dintre ele cresc chiar si sub pamant , fara a vedea vreodata lumina zilei.


Istoric


Orhideele provin din Japonia, Nepal si India. Ele au fost aduse in Europa in secolul al XVI-lea de catre misionari, comercianti sau exploratori.

Din cauza dificultatilor intampinate de cultivatorii orhideelor , ele au devenit plante preferate de persoanele instarite, care isi permiteau sa refaca macar partial habitatul natural al acestori flori.

De altfel, in epoca victoriana, orhideele erau un simbol al elegantei si luxului, intrucat erau vazute ca intruchipari ale orientului exotic si erau greu de gasit.


Descriere


In functie de zona in care cresc, orhideele pot fi terestre, epifite sau lithofite.

Orhideele terestre sunt specifice zonelor temperate, cele epifite sunt tropicale si isi prind radacinile de scorburile copacilor. Orhideele lithofite cresc in soluri pietroase.

Frunzele lor sunt simple si persistente si, in functie de specie, pot avea sau nu un colorit deosebit, unicolore sau cu dungi, cu retele de linii si uneori cu reflexe metalice.

Florile au o diversitate impresionanta ca forme, marimi si culori si sunt grupate in inflorescente sau solitare.


Cultivare si ingrijire


Lumina si temperatura trebuie corelate cu locurile de origine ale speciei, pentru ca unele orhidee adora soarele, altele umbra. Insa, in general, toate speciile au nevoie de lumina atunci cand se formeaza bobocii si florile.

Umiditatea ideala este de 50%-70%. Vara, cand este foarte cald, poti sa cresti nivelul de umiditate asezand ghivecele intr-o tava adanca, cu pietris si apa.

Orhideele au nevoie si de aer proaspat pentru ca altfel mor din cauza putrezirii radacinilor sau a frunzelor, a lipsei de dioxid de carbon sau a infectiilor. In general, planta trebuie udata de doua ori pe saptamana in timpul verii si o data pe saptamana in timpul iernii.

Este bine sa eviti udarea frunzelor si sa inlaturi apa adunata la baza frunzei cu un ghem sau o carpa de bumbac.


Inmultire


Spre deosebire de alte plante de interior care se pot inmulti usor prin seminte, metoda este destul de dificila in cazul orhideelor intrucat semintele lor sunt foarte mici si fragile.

De aceea, exista o adevarata industrie de obtinere a orhideelor si hibrizilor pentru flori, prin metode laborioase, din seminte tratate si crescute in anumite conditii.

O alta metoda de inmultire este aceea de divizare a orhideelor, proces ce necesita foarte multa atentie pentru ca, in general, orhideele sunt plante carora nu le place sa fie deranjate.

Pe de alta parte, noile plantute sunt foarte sensibile si firave.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului