Plante de apartament

#ingrijirea plantelor #plante de interior #udarea plantelor #mutarea plantelor

Mutarea plantelor in casa pe timpul iernii

Octombrie este luna perfecta pentru aducerea plantelor cu ghiveci de afara inapoi in casa. Acum nu este nici prea frig, nici prea cald, astfel ca plantele tale nu vor trece de la o extrema la cealalta. Exista cateva reguli pe care ar trebui sa le respecti, daca vrei ca plantele tale decorative sa reziste bine pe perioada iernii.
 

Alegerea locului potrivit


Multe plante sunt iubitoare de soare si rezista la caldura din perioada lunilor de vara, de aceea le scoti pe terasa, pe balcon sau chiar in gradina. Acum, odata cu venirea frigului, trebuie sa le aduci in casa, intrucat temperaturile scazute le pot distruge.

Alegerea locului in care urmeaza sa amplasezi ghiveciul este dificila, dar nu imposibila. Pentru a decide care este cea mai buna pozitionare a plantelor, este recomandat sa ii cunosti cerintele. Daca nu esti sigur care sunt nevoile fiecarei plante in parte, este recomandat sa apelezi la moderatie, adica sa amplasezi ghivecele langa geam, astfel incat planta sa nu fie in bataia directa a soarelui, dar in acelasi timp sa aiba suficienta lumina pentru a supravietui.
 

Asigurarea umiditatii


Atunci cand erau tinute afara, plantele aveau parte de o umiditate optima, insa in casa gradul de umiditate nu mai este acelasi. In interiorul caminului, umiditatea este scazuta, iar acest lucru poate determina ingalbenirea frunzelor si uscarea lor.

Pentru a fi sigur ca nimic nu va impiedica buna crestere a plantelor tale, este recomandat sa pui langa ghivece un vas cu apa. Pe masura ce aceasta se evapora, plantele vor beneficia de umiditate.
 

Verifica plantele de boli si daunatori


In lunile in care au crescut afara, plantele au fost vulnerabile in fata bolilor si daunatorilor. Inainte de a muta ghivecele de afara in interior, este recomandat sa verifici starea plantelor. Curata frunzele uscate, sterge-le pe cele sanatoase si adauga pamant proaspat. Daca observi daunatori, foloseste un insecticid.
 

Monitorizeaza-le


In primele saptamani dupa ce ai mutat plantele in casa, este recomandat sa le monitorizezi pentru a vedea daca s-au adaptat la noile conditii de crestere. Daca au un aspect lipsit de vlaga, inseamna ca fie nu le-ai asigurat suficienta lumina, fie nu le-ai udat ori le-ai udat excesiv.
 

Udarile si ferilizarea


In ceea ce priveste udarile, este bine sa stii ca pe perioada lunilor de iarna udarile nu ar trebui sa fie foarte dese, deoarece plantele intra in repaus vegetativ. Totusi, nu le poti lasa sa se usuce definitiv, deoarece risti sa le omori. Uda plantele de 1-2 ori pe saptamana.

Cat despre fertilizare, poti sari peste acest procedeu in lunile racoroase de iarna. Repausul vegetativ este ca o perioada de "hibernare" pentru plante, astfel ca nu vei avea mari batai de cap cu ele.
 

Ce plante ar trebui sa muti in casa


Printre cele mai comune plante care primavara sunt scoase afara si iarna ar trebui aduse din nou in interior se numara Aloe Vera, lamaiul, portocalul de apartament, Coleus, ficusul, hibiscus, impatiens, planta sarpe si muscatele.

Sursa foto: gearslutz.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului