Plante de apartament

#plante de apartament #monstera deliciosa #planta uragan #planta tropicala

Monstera deliciosa, planta uragan

Monstera deliciosa, planta urgan sau philodendronul cu frunza rupta este o planta indragita de interior. Este originara din padurile tropicale din sudul Mexicului si din Columbia. Vesnic verde si cu frunze mari, Monstera are toate sansele sa devina o prezenta placuta in orice casa, in conditiile unei ingrijiri corespunzatoare.

Descriere

Monstera deliciosa este o planta cataratoare, cu frunze verzi, lucioase, cu aspect inedit. Frunzele se remarca, astfel, prin prezenta gaurilor alungite, de dimensiuni diferite, care acopera intreaga lor suprafata. Cu toate acestea, aspectul special apare odata cu imbatranirea plantei; frunzele tinere, in forma de inima, nu prezinta goluri.

Planta tropicala, Monstera deliciosa poate atinge dimensiuni impresionate (3-4 m) chiar si in conditiile cultivarii in interior. La randul lor, frunzele pot atinge circa 1 m lungime.

Planta uragan are tulpina scurta, presarata cu noduri, si radacini aeriene. In mediul natural, produce flori mari, de pana la 30 cm, si fructe comestibile.

Cultivare si ingrijire

Planta uragan prefera amplasarea in locuri semiumbrite, tolerand si lumina, atata vreme cat nu se afla in bataia directa a soarelui. Temperaturile la care se dezvolta cel mai bine sunt cuprinse intre circa 18 si 22 C; nu tolereaza frigul decat pentru perioade scurte de timp. Astfel, este important sa te asiguri ca nu o expui la temperaturi mai scazute de 10 C. De asemenea, prefera umiditatea crescuta a aerului.

Cultivarea Monsterei deliciosa se face in ghivece cu pamant alcatuit din doua parti de turba si muschi, doua parti pamant lutos si o parte perlita sau nisip. Solul trebuie mentinut in permanenta umed. Se recomanda, astfel, aplicarea de compost. Pe durata primaverii si a verii, planta uragan trebuie udata din abundenta si necesita aplicarea unui ingrasamant, saptamanal. Pe durata iernii, udarea se face moderat.

Frunzele plantei uragan trebuie curatate periodic de praful depus cu o carpa moale, imbibata in apa calduta. Indeparteaza apa in totalitate, folosind o carpa uscata, pentru a elimina urmele de stropi.

Data fiind dezvoltarea sa spectaculoasa, planta uragan trebuie mutata intr-un alt ghiveci, mai incapator, in fiecare an. Rasadirea se face primavara, luna martie fiind cea mai potrivita.

Inmultire

Monstera deliciosa se inmulteste prin butasi, prin fragmente de tulpina cu maxim 3 noduri, prin drajoni, seminte si marcotaj aerian. Butasii de Monstera se preteaza plantarii directe in vase, intr-un amestec de turba si perlit sau nisip. Butasii vor prinde radacini in circa o luna in cazul in care le oferi conditii optime de dezvoltare: caldura si umiditate ridicate. In primele doua saptamani, se recomanda acoperirea butasilor cu o folie de polietilena.

Probleme si daunatori

Planta uragan poate fi afectata de o serie de factori, cum ar fi udarea excesiva, fertilizarea insuficienta, lumina prea putina sau daunatori, precum paianjenii rosii. Prezenta acestor insecte este semnalata prin aparitia unor pete brune pe partea inferioara a frunzelor.

Ingalbenirea frunzelor de Monstera deliciosa poate indica udarea in exces sau aplicarea unei cantitati prea mici de ingrasamant. In cazul in care frunzele galbene prezinta si pete, este posibil ca "vinovata" sa fie expunerea la prea multa lumina.

Foto: wildlifeofhawaii.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului