Plante de apartament

#bonsai #arbore #ghiveci #planta

Mituri despre ingrijirea bonsaiului - partea II

Ca in orice alt domeniu, ingrijirea bonsaiului este  inconjurata de cateva mituri care induc in eroare posesorii de bonsai, lipsiti de experienta. Este de ajuns ca un titlu popular care sa perpetueze mitul zeci de ani la rand.

 

Mituri despre transplantarea bonsaiului


Bonsaiul se dezvolta mai bine in vase mici


Unii comercianti recomanda cumparatorilor sa mentina bonsaiul in vasul mic pe care l-au cumparat, mentionand ca ghiveciul este suficient pentru buna dezvoltare a copacului.


In habitatul sau natural, bonsaiul isi extinde radacinile in cautarea apei si a nutrientilor necesari pentru dezvoltare. Un bonsai care are o radacina foarte groasa, este un copac care a incercat sa si-a extins radacinile la maxim, dupa care a inceput sa isi canalizeze puterea de dezvoltare asupra trunchiului. Aceasta situatie poate fi remediata mutand rapid copacul intr-un vas mai mare.


Bonsaiul trebuie asezat intr-un vas foarte mare


Din dorinta de a ajuta bonsaiul sa se dezvolte rapid, multi crescatori planteaza arborele intr-un ghiveci foarte mare. Plantarea unui bonsai tanar intr-un vas foarte mare pentru a-i accelera cresterea este pas bine intentionat, dar ceea ce nu stiu posesorii de bonsai este faptul ca un copac mic aflat intr-un vas prea mare isi va concentra toate fortele in dezvoltarea radacinii, lasand pe plan secundar dezvoltarea frunzelor si a coroanei.


In concluzie, specialistii recomanda mutarea regulata a bonsailor in ghivece mai mari atunci cand radacina cere acest lucru. Atunci cand este intr-un ghiveci prea mic si are nevoie de mai mult spatiu, vei vedea cum radacina se ingroasa, in timp ce frunzisul si coroana stagneaza.


Totusi, nu trebuie sa exagerezi si sa muti din prima bonsaiul intr-un ghiveci prea mare pentru ca te vei lovi de aceeasi problema. Schimbarile se fac treptat, in vase potrivite ca marime.


Mituri despre tunderea bonsaiului


Este adevarat ca bonsaiul trebuie tuns periodic pentru a pastra o marime si forma adecvata coroanei. Fara tundere , ramurile bonsaiului se vor dezvolta in mod haotic, lucru care va duce intr-un final la imbolnavirea sa.


Fara aceasta restrictie , ramurile bonsaiului vor creste tot mai lungi si mai groase, pierzandu-si  astfel din delicatete si devenind gros si inestetic.


Cu toate acestea, trebuie sa existe totusi un echilibru si sa nu cazi in extrema cealalta in care tunzi prea des bonsaiului.  Aminteste-ti mereu de faptul ca este esential ca bonsaiul sa creasca, sa se dezvolte si ca acesta este un semn de sanatate al plantei.


Un bonsai tuns prea des, fara ragaz de regenerare si inmugurire isi va pierde toate energiile  pentru a-si dezvolta frunzele si ramurile, lucru care va duce la cresterea inegala si inestetica.


Pentru un incepator  este foarte usor sa cada in capcana tunderii sau a „ciupirii” zilnice a bonsaiului.


Asadar, este un mit faptul ca bonsaiul trebuie tuns saptamanal sau chiar zilnic. Arborele are nevoie de echilibru, asa ca intre tunderi ar trebuie sa existe o perioada de 3 sau chiar 4 luni.  Bonsaiul are nevoie de o perioada de repaus dupa tundere, timp in care isi poate dezvolta mugurii si mladitele.


Un alt lucru important este sa eviti tunderea bonsaiului in sezonul rece, atunci cand dezvoltarea este in stare latenta.
In mod normal, bonsaiul trebuie tuns astfel incat el sa capete o forma usor conica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului