Plante de apartament

#plante interior #ingrijire plante #plante de apartament #bambus

Lucruri pe care nu le stiai despre bambus

Auzi tot mai des vorbindu-se despre bambus si despre cat de frumos este sa ingrijesti aceasta planta in apartament. Intr-adevar, bambusul este una dintre plantele in tendinte in 2012, dar specilistii spun ca plantele vandute sub denumirea de "bambus norocos" sau "lucky bamboo" nu au nicio legatura cu bambusul adevarat. Iata cateva lucruri pe care poate nu le stiai despre indragitul bambus.

1. Bambus care nu este bambus

Plantele pe care le gasesti in comert cu denumirea de lucky bamboo nu fac parte din familia bambusului. Sunt Dracaena sanderiana, o planta care face parte din familia Liliaceae, alaturi de lalea, crini, ceapa, brandusa de toamna, praz, sparanghel sau usturoi.

La noi, lucky bamboo este foarte raspandit si, mai ales, indragit. Despre aceasta planta se spune ca este aducatoare de noroc si este bine sa o ai in casa.

Nandina, un arbust cunoscut si sub denumirea de bambus ceresc sau bambus sfant, este o planta din familia Berberidaceae.

2. Tipuri de bambus

Exista doua tipuri majore de bambus: cel care creste drept si nu se extinde si cel care se extinde incredibil de repede. Al doilea tip de bambus are nevoie de o zona larga, insa nu este recomandat a fi plantat in gradina, deoarece invadeaza celelalte plante. Este indicata taierea lui frecventa.

Bambusul drept se dezvolta drept sau incovoiat. Planta de apatrament creste destul de greu - intre 5 si maximum 30 de centimetri pe an.

3. Frunzele de bambus se ingalbenesc daca...

Una intre problemele majore cu care se confrunta persoanele care detin un bambus este ingalbenirea tijei sau a frunzulitelor. Acest lucru se intampla atunci cand planta este expusa in bataia directa a soarelui - pe pervazul geamului, pe pervazul balconului, pe terasa etc.

Bambusul are nevoie de lumina, insa nu una foarte puternica. Este indicat sa tii bambusul in apropierea geamului, pe o masuta sau pe birou.

O alta cauza a ingalbenirii frunzelor de bambus este apa prea sarata. Daca observi schimbari ale culorii bambusului, incearca sa-i pui alt tip de apa.

Tija uscata, ingalbenita, trebuie taiata din locul in care a inceput sa-si piarda culoarea. Aplica putina ceara la capatul taiat. In scurt timp, vor rasari alte frunzulite.

4. Apa, vitala pentru bambus

In general, bambusul se tine in apa, intr-un vas transparent. Deoarece este destul de greu de gasit un vas potrivit pentru marimea bambusului, este bine sa il stabilizezi cu pietricele, pentru a nu cadea intr-o parte. Apa se schimba in permanenta, cam o data pe saptamana. Ai grija sa nu lasi bambusul fara apa, deoarece se va usca.

5. Bambus toxic

Bambusul de apartament poate fi toxic pentru animale, din cauza acidului pe care il contine. Ai grija ca pisica sau catelul tau sa nu ajunga la planta.

6. Sol pentru bambus

Daca achizitionezi un bambus in ghiveci cu pamant, nu-l muta in apa. Este indicat ca solul sa fie lutos si ud in permanenta. Solul lutos se usuca destul de repede, astfel ca daca vrei sa mentii umezeala timp indelungat, presara bucatele de caramida la suprafata. In acest fel, apa se va evapora mai greu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului