Plante de apartament

#aloe vera #plante de apartament #ingrijire

Invata sa ingrijesti Aloe vera

Metodele de ingrijire a plantei de Aloe vera sunt destul de clare si simple. Este o planta originara din Africa, deci are abilitatea de a supravietui fara apa pentru lungi perioade de timp. Cu toate acestea, planta de Aloe vera are nevoie de conditii diferite de ingrijire fata de alte plante si nu o poti include in ritualul obisnuit care se aplica la restul plantelor de apartament.

 

1. Este o planta inteligenta


Este una dintre putinele plante capabile sa-si faca provizii de nutrienti in frunzele sale. Acest comportament al plantei este un mod de a compensa pentru zilele in care aceasta nu are acces la apa sau la nutrienti. Din acest motiv, chiar este recomandat sa incurajezi calitatile native alte plantei de a se descurca singura.


2. Are nevoie de expunere la soare


Datorita naturii frunzelor sale, cu cat profita mai mult de lumina soarelui, cu atat mai multi nutrienti si apa poate inmagazina. De fapt, se poate spune ca soarele este sursa electricitatii pentru planta de Aloe vera. Aceasta energie este dorita pentru a transporta nutrentii si apa catre celulele care au nevoie de hrana.

Cand planta a inmagazinat destula lumina de la soare, va capata o culoare verde deschis. Daca planta sufera de lipsa de soare, capata o nuanta de verde intens. Acest lucru se intampla deoarece celulele de clorofila sunt pe moarte.

In concluzie, expunerea constanta la soare este o metoda foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a plantei de Aloe vera.


3. Apa in exces


Radacinile plantei de Aloe vera sunt deosebit de subtiri. Acest lucru se datoreaza capacitatii de adaptare a plantei, astfel incat radacinile sa penetreze mai usor solul in cautarea dupa apa si nutrienti.

De fapt, plantei de Aloe vera ii place sa caute apa si nu este obisnuita sa aiba conditii prea usoare de viata. Din acest motiv, daca o uzi prea des, s-ar putea sa contribui la putrezirea radacinilor.

O solutionare a acestei probleme este sa uzi pamantul in care creste planta numai atunci cand este uscat in totalitate si numai pentru a-l umezi un pic.


4. Neglijarea plantei pe perioade mari de timp


Chiar daca nu este pretentioasa, planta de Aloe vera trebuie observata si monitorizata constant. Este una dintre plantele la care se observa foarte usor semnele ca ar fi ceva in neregula. Cand planta de Aloe vera are o problema, varfurile frunzelor sale incep sa se inchida la culoare, pana la a se innegri, si sa se usuce.

Interventia ideala in momentul in care observi o astfel de schimbare este sa-i oferi plantei putina apa si nutrienti. Nu te astepta, insa, ca planta sa-si revina in aceeasi saptamana. In nici un caz nu o uda prea tare. Nu uita ca este vorba de o planta construita astfel incat sa se descurce excelent cu resurse putine.


5. Ghiveciul trebuie sa faciliteze drenajul


Fiind o planta careia ii poate dauna excesul de apa, ghiveciul ideal trebuie sa aiba gauri destul de mari ca sa asigure un drenaj bun. Este recomandat ca, sub ghiveci, sa plasezi o tava sau o farfurie.

Daca adaugi apa numai in recipientul de sub ghiveci si asteti ca planta sa-si extraga de acolo cantitatea necesara de apa, nu mai este nevoie sa uzi si pamantul din jurul plantei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului