Plante de apartament

#plante #plante de apartament #gradina # ingrijire plante toamna

Ingrijirea plantelor de apartament toamna

In curand, majoritatea plantelor vor intra intr-un repaus vegetativ binemeritat pana primavara viitoare. De multe ori, odata cu venirea primaverii ne place sa scoatem plantele de apartament afara, pe terasa sau pe balcon, pentru a le permite sa se bucure din plin de aer si soare. Pe masura ce zilele devin din ce in ce mai scurte, iar temperaturile din ce in ce mai mici, trebuie sa acordam atentie plantelor noastre daca vrem sa ne bucuram de ele mult timp de acum incolo.

Toamna este un anotimp foarte important pentru dragele noastre plante. Este un sezon de tranzitie catre perioada de repaus vegetativ, asa ca au nevoie de ingrijire pentru ca trecerea sa fie cat mai usoara.

Daca ai plante pe care le-ai mutat pe terasa sau pe balcon in timpul verii, acum este momentul sa le aduci in casa din nou. Exceptie fac plantele care suporta racoarea sau chiar frigul.

Udarea plantelor toamna

Odata cu venirea toamnei, este recomandat sa raresti udarile, intrucat plantele nu se mai dezvolta si nu mai consuma atat de multa apa ca in sezonul cald. Este foarte usor sa-ti dai seama daca plantele au nevoie de udare. Daca le tii in ghivece mici, ridica ghivecele. Daca sunt usoare, inseamna ca pamantul este prea uscat si necesita putina apa pentru a se umezi. Daca ghiveciul este greu, inseamna ca nu trebuie sa uzi solul.

In cazul plantelor din ghivece mari, este indicat sa verifici farfuria. Daca apa s-a evaporat complet de la ultima udare, mai adauga putina apa.

Umiditatea

In lunile de toamna, multe plante de apartament au nevoie de umiditate ceva mai mare decat in sezonul cald. Pentru a le asigura aceasta conditie, asaza langa plante un recipient plin cu apa. Pe masura ce aceasta se va evapora, plantele vor beneficia de un nivel de umiditate optim.

Lumina

Unele plante de apartament sunt iubitoare de lumina, altele prefera umbra. Totusi, in lunile de toamna soarele nu mai incalzeste atat de puternic, prin urmare poti amplasa plantele iubitoare de umbra langa geam, ca sa beneficieze si ele de lumina soarelui.

Plantele de apartament care au bulbi sau tuberculi, cum sunt begoniile, trebuie sa fie amplasate in incaperi intunecoase pe parcursul toamnei si al iernii.

Fertilizarea

Plante precum violetele africane, impatiens si hibiscus au nevoie de fertilizare chiar si in lunile de toamna si de iarna. Informeaza-te cu privire la conditiile de crestere ale plantei.

Temperatura

Pentru plantele sensibile, trebuie sa asiguri o temperatura mai mare, insa sunt si plante care au nevoie de racoare pentru a face fata toamnei si repausului vegetativ. Este cazul plantelor de apartament mediteraneene, cum sunt leandrul, citricele, muscatele sau rozmarinul. Acestea trebuie asezate in locuri racoroase, pentru a face flori frumoase primavara.

De retinut!

Specialistii spun ca niciodata nu ar trebui sa schimbi pamantul din ghivece la sfarsitul toamnei sau iarna. Aceasta procedura se realizeaza la sfarsitul lunii februarie sau la inceputul lunii martie.

Foto: proflowers.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului