Plante de apartament

#lamai in ghiveci #ingrijire lamai #lamai

Ingrijirea lamaiului in ghiveci

Lamaia este unul dintre cele mai populare fructe. Chiar daca nu este consumata în mod obișnuit, este un element fundamental al multor mâncăruri și rețete, atât sărate, cât și dulci. Daca vrei sa te bucuri de savoarea si prospetimea unor lamai organice, cel mai bine este le plantezi acasa, intr-un ghiveci. 

Lamaiul este o planta care poate creste foarte sanatos si in ghiveci, nu numai in gradina, daca respecti o serie de sfaturi de ingrijire. 

Cum ingrijesti un lamai in ghiveci 

Pomul de lămâie este o plantă relativ ușor de întreținut, cel puțin dacă considerăm că este un pom fructifer, care de obicei trebuie să fie plantat direct pe teren pentru a da roade. Dimpotrivă, lămâia este o plantă care se adaptează bine vieții intr-un ghiveci, atât timp cât acesta are  dimensiunile corespunzătoare.

Dimensiunea ghiveciului de lămâie

Primul lucru pe care îl vom ține cont este dimensiunea și forma ghiveciului. Este important ca lamaiul sa fie plantat intr-un ghiveci cat mai mare, pentru a avea mult spatiu. El are nevoie de un vas care sa aiba diametrul de cel putin 30 de centimetri. De asemenea, pentru a se dezvolta sanatos, vasul in care plantam lamaiul trebuie sa fie si adanc. Acest lucru va permite rădăcinilor sa creasca în mod egal, una dintre caracteristicile de bază ale pomului de lămâie.

Irigarea lamaiului 

În ceea ce privește irigarea, lamaiul este un copac care necesită multă apă, dar fără ca solul să fie inundat, deoarece ar putea duce la putrezirea rădăcinilor. În acest fel, este recomandabil sa il udam o dată la 2 zile în primăvară și vară, și o dată pe săptămână în timpul iernii.

Cu toate acestea, dacă vrem să ne asigurăm că este momentul potrivit pentru irigare, atinge suprafața solului cu degetele. Dacă substratul este încă umed, putem aștepta o altă zi sau două înainte de a mai uda. De asemenea este foarte important să previi acumularea de exces de apă în placa de fund a vasului. După aproximativ 15 minute după udare, cel mai bine este să îndepărtezi excesul de apă.

Taierea lamaiului 

În ceea ce privește tăierea, lămâia ar trebui tăiată la sfârșitul toamnei, când intră într-o stare de hibernare. Este recomandat sa tai ramurile uscate sau mai slabe, precum și cele care cresc excesiv și care pot îngreuna planta să mențină proporții adecvate .

De cate ore de lumina are nevoie lamaiul 

Un alt aspect important care trebuie luat în considerare in ceea ce priveste ingrijirea lamaiului este lumina. Aceasta planta are nevoie de o lumina directa si abundenta. Astfel, ghiveciul ar trebui amplasat intr-un loc in care soarele sa ajunga cel putin 5-6 ore pe zi. 

Ingrasamantul pentru lamai 

In ceea ce priveste ingrasamantul, poti sa ii adaugi o data pe an, primavara. Este recomandat sa adaugi un ingrasamant special pentru citrice. 

Temperaturi la care poate rezista lamaiul 

În cele din urmă, trebuie menționat că lamaiul este o plantă care tolerează relativ bine temperaturile reci. De fapt, puteți ajunge la înghețuri în jurul valorii de -1 sau -2 grade. Cu toate acestea, toate temperaturile care sunt mai mici decât acestea ar putea ucide copacul. Deci, dacă suntem în regiunile în care temperaturile sunt mai scăzute în timpul iernii, cel mai este sa muti ghiveciul intr-un spatiu cu temperaturi mai blande. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului