Plante de apartament

#plante #flori #filodendron #ingrijire filodendron

Filodendron

Stiai ca, in salbaticie, filodendronii se pot dezvolta masiv, pana la punctul in care sufoca anumiti copaci? De altfel exista cativa hibrizi cultivate ca plante de apartament care cresc foarte rapid, in special cei cataratori. Pentru a-i tine sub control este important sa tai ramurile regulat.



Desciere


Genul "Philodendron" cuprinde circa 120 de specii originare din America tropicala. Sunt plante vivace, erbacee cu frunze uriase, in forma de inima, verzi stralucitoare, pergamentoase alterne, cu petioli de 35-45 cm lungime).

Speciile de Philodendron prezinta tulpini lungi, sinuoase, cu crestere taratoare sau agatatoare. Infloresc dupa aproximativ 10-12 ani si formeaza flori monoice, dispuse intr-un spadice.

Fructul carnos, in forma de stiulete, este comestibil.


Cultivare si ingrijire


Filodendronul se dezvolta bine in conditii de lumina stralucitoare, contrastanta, insa poate fi aclimatizat la lumina solara aproape directa in conditii bune. Se adapteaza si in conditii de umbra partiala. Varietatile cu frunze catifelate sunt mai putin tolerante la lumina puternica si au nevoie de o umiditate mai mare si de caldura.

In ceea ce priveste solul, aceasta planta se dezvolta bine intr-unul bogat, de consistenta medie. Este indicat totusi sa folosesti ingrasaminte suplimentare mai ales la inceputul sezonului de crestere. Poti opta pentru unele de tip granule, care elibereaza ingrasamantul treptat.

Filodendronul are nevoie de o umiditate ridicata pentru a se dezvolta armonios iar in privinta temperaturii, este bines a stii ca planta se adapteaza temperaturii variabile. Atentie, planta nu suporta temperaturi de sub 15 grade C.

Este important sa acorzi o atentie deosebita si udarilor. Pe timpul verii, daca planta nu este udata suficient, frunzele ei se vor usa. Insa si udarea excesiva este daunatoare si duce la decolorarea frunzelor si la putrezirea radacinilor.


Inmultirea filodendronului


Filodendronii cataratori se inmultesc prin butasi. Butasii se recolteaza primavara, efectuand taietura imediat sub un nod foliar dupa care e planteaza, in pat cald, in pamant de rasadnita nisipos. Butasii, dupa ce s-au inradacinat, la 20-25 zile, vor fi trecuti la ghivece.

Se dezvolta bine in pamantul de padure aproape necernut cu adaos de muschi tocat si carbune de lemn pisat, asigurand in acelasi timp, un drenaj perfect.

De asemenea, filodendronii produc adesea lastari care pot fi pusi in ghivece imediat ce se dezvolta suficient.


Specii


Philodendron panduraeforme, originar din Brazilia, este din ce in ce mai mult apreciat in apartamente, de catre amatori, datorita aspectului sau rustic. Se dezvolta mai mult pe inaltinesi are nevoie de ceva mai multe caldura si umiditate atmosferica ridicata, astfel ca planta trebuie pulverizata cu regularitate.

Philodendron andreanum are tulpini lungi din care pornesc radacinile adventive si frunze cordiform-lobate la baza, lucioase, cu nervuri principale albe.

Philodendron pertusum (Monstera deliciosa), are tulpini taratoare, groase si poate atinge si 10 m inaltime, emitand radacini aeriene, pornite din noduri, cu frunze alterne, mari, lobate, cordiforme, coriacee, perforate intre nervuriile principale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului