Azaleea , cunoscuta si sub denumirea de Rododendron , este o planta cu frunze mici si flori care se aseamana cu cele ale trandafirilor. Aceasta este o planta excelenta de decor, mai ales ca sta inflorita aproape tot timpul anului.
Pentru o dezvoltare corecta, Azaleea are urmatoarele cerinte:
Solul in care este plantata floarea trebuie sa aiba un pH cuprins intre 4.5 si 6 si sa aiba o structura argiloasa – nisipoasa – solul usor drenabil este o cerinta esentiala. De asemenea, pentru a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios, Azaleea are nevoie doar de 2 – 3 ore de soare pe zi, iar in rest poate sta linistita intr-o zona umbroasa. Soarele in exces dauneaza dezvoltarii plantei asa ca este esential sa ii gasesti un spatiu atent selectionat in acest sens.
Totodata, udarea Azaleei trebuie sa fie facuta moderat, apa utilizata sa fie dedurizata, iar in zilele toride de vara este recomandat sa pulverizezi cantitati mici de apa peste frunze. In acelasi timp, temperatura optima pentru dezvoltarea plantei se afla intre 12 si 16 grade Celsius.
De asemenea, chiar daca fertilizarea solului nu este un pas obligatoriu, un ingrasamant pe baza de fier si sulf va imbunatati calitatea plantei si o va ajuta pe aceasta sa fie mai rezistenta.
Daca vei tine cont de toate aceste conditii, floarea ta va fi frumoasa, sanatoasa si se va dezvolta intr-un mod mai alert decat te astepti.
Etapele dezvoltarii
In primul rand, este bine sa stii ca Azaleea poate fi cultivata si mutata in orice moment al anului, insa daca vrei sa planta sa se dezvolte intr-un mod cat mai rapid, este recomandat sa o cultivi la sfarsitul toamnei.
La cel mult 6 saptamani de la plantarea semintelor, va rasari prima frunzulita de Azaleea. Evident, rasarirea poate sa apara si mai devreme, insa acest lucru difera foarte mult si in functie de varietate.
Dupa 5 luni, rasadurile isi vor forma deja ramificatiile si vor avea radacini subtiri si foarte dese care vor cuprinde tot vasul in care sunt plantate. Acum este momentul cel mai potrivit pentru a separa rasadurile prin taierea radacinilor cu ajutorul unui cutit si prin mutarea acestora in ghivece separate.
Dupa 2 – 3 ani poti incepe sa dai forma dorita coroanei datorita faptului ca planta va fi suficient de dezvoltatata si va avea o ramificatie bogata si puternica. Taierea varfurilor se realizeaza in etape, dar este totusi recomandat ca acest tratament sa se faca pana in luna iunie.