Plante de apartament

#crinul pacii

Este crinul pacii toxic pentru pisici? Iata ce trebuie sa stii despre aceasta planta

Imagineaza-ti: esti acasa, relaxandu-te alaturi de frumoasele tale plante de apartament si de minunata ta pisicuta, cand, deodata, aceasta incepe sa urle.

Bineinteles, va grabiti imediat sa intrati in actiune si incercati sa descoperiti ce s-a intamplat. Observati ca lipsesc bucati din planta dvs. de crin al pacii.

Este aceasta cu adevarat o problema pentru pisici?

Crinii de pace sunt usor otravitori pentru pisici, desi compusii pe care ii contin nu sunt, din fericire, la fel de toxici ca cei ai crinilor adevarati. Chiar si asa, sunati imediat medicul veterinar!

 Daca ar fi mancat un crin adevarat (apartinand genului Lilium), sau chiar ar fi baut apa dintr-o vaza care continea crini taiati de acest tip, soarta ei ar putea fi foarte diferita, implicand o insuficienta renala acuta. Din fericire, nivelul de toxicitate legat de aceasta planta de apartament este, de obicei, mult mai bland.

Simptomele de otravire

Potrivit specialistilor, semnele comune de otravire la pisici in urma consumului de parti din speciile de plante de crin de pace cultivate in mod obisnuit includ:

  • Pierderea echilibrului
  • Durere orala
  • Lovitura la nivelul gurii
  • Varsaturi
  • Scaderea poftei de mancare

Unul dintre principalele motive pentru aceste simptome la animalul dumneavoastra de companie este faptul ca, cristalele de oxalat de calciu sunt ca niste sulite microscopice.

Acestia patrund in tesutul din gura pisicii dumneavoastra, inclusiv in gingii si limba, pana la gat si esofag, si provoaca arsuri intense. Mieunatul pisicii dumneavoastra poate avea chiar un ton diferit, din cauza durerii intense si a salivarii excesive.

Cum se trateaza pisicile otravite de crini de pace

Vestea buna este ca durerea si disconfortul vor disparea de la sine - de obicei in cateva ore. De asemenea, puteti ajuta la calmarea iritatiei dandu-i animalului dumneavoastra de companie niste lapte sau iaurt racit fara lactoza.

O cantitate prea mare de lactoza poate provoca diaree, iar majoritatea animalelor adulte sunt intolerante la lactoza, astfel incat produsele lactate obisnuite ar trebui evitate, daca este posibil, sau administrate cu moderatie.

Exista multe specii diferite de plante care pot fi toxice pentru pisici, iar identificarea poate fi esentiala pentru un tratament adecvat. Daca va duceti animalul de companie la veterinar, luati o taietura a crinului pacii sau faceti o fotografie pe telefon pentru a-l ajuta pe veterinar in diagnosticarea sa.

Unde se gaseste oxalatul de calciu?

Poate va intrebati daca plantele care produc cristale de CaOx le creeaza in concentratii mai mari in frunze, flori, radacini sau alte parti?

Ei bine, adevarul este ca, in plantele care il produc, puteti gasi oxalat de calciu cam peste tot. Dar, in general, doar unele produc de fapt cantitati mari din aceasta toxina.

Potrivit unui articol pe aceasta tema publicat in revista Botanical Studies in 2014, cristale de oxalat de calciu au fost gasite in radacinile, frunzele, tulpinile, semintele si florile anumitor plante. De fapt, probabil ca v-ati bucurat sa mancati plante comestibile care contin un anumit nivel de acid oxalic (forma solubila a oxalatului) fara sa va dati seama.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului