Plante de apartament

#bambus #gradina #plantare bambus

De ce sa nu plantezi bambus in gradina

Bambusul este o planta decorativa frumoasa, insa aspectul bambusului nu compenseaza cel mai mare dezavantaj al acestei plante: raspandirea invaziva prin rizomi.

Planta care aduce noroc in traditia Feng Shui, bambusul nu are nevoie sa fie plantat in gradina pentru a fi prezent in viata ta. O planta de bambus intr-un ghiveci iti poate aduce noroc, insa un bambus plantat in gradina mai mult ca sigur iti va aduce ghinion.

Bambusul este o planta care se poate dezvolta rapid si invaziv. Creste incet in primii ani, insa apoi poate fi foarte dificil de stavilit sau chiar de exterminat din gradina ta.

 

Iti poate acapara gradina


Bambusul plantat in pamant nu isi intinde radacinile foarte departe, dar rizomii se pot extinde foarte mult. Aceste tulpini subterane au rolul de organ de inmultire vegetativa si vor duce la raspandirea rapida a bambusului, in detrimentul altor plante, pe care bambusul le poate sufoca, asemenea unei buruieni.

Mai mult, odata ce arborele de bambus se raspandeste in gradina ta, curatenia in gradina poate deveni o sarcina zilnica. Cu cat bambusul este mai mare, cu atat vei avea de strans mai multe frunze cazute, de-a lungul intregului an.

 

Specii neinvazive sunt greu de gasit


Chiar daca exista peste 1000 de specii de bambus si nu toate se inmultesc invaziv, cele mai multe specii seamana foarte mult intre ele si pot fi greu de deosebit, chiar si pentru comercianti. Adesea, eticheta poate fi gresita si poti cumpara o specie de bambus invaziva care iti poate acapara gradina si se poate intinde si dincolo de granitele ei.

 

Se poate extinde si in curtile vecinilor


Folosit de unii gradinari ca un gard viu care sa le ofere intimitate in curte, bambusul creste repede dar nu se opreste. Unele specii de bambus pot creste chiar si 90 de cm pe zi atunci cand au la dispozitie suficienta apa. Daca bambusul continua sa se raspandeasca si in curtea vecinului, ai putea avea pe cap o problema mare, mai ales avand in vedere ca aceasta planta este foarte greu de ucis.

 

Ameninta biodiversitatea


Bambusul poate elimina rapid speciile locale si ameninta biodiversitatea, mai ales atunci cand scapa de sub controlul gradinarului. Pentru a opri dezvoltarea bambusului poti sa sapi un sant in jurul acestuia sau sa construiesti o bariera subterana. Chiar daca optezi pentru un zid de beton in jurul bambusului, rizomii pot iesi la suprafata si pot trece peste zid, mai ales primavara.

 

Este foarte dificil de eliminat


Eliminarea bambusului care a scapat de sub control poate dura ani de zile. Primul pas este saparea si distrugerea radacinilor si a rizomilor, insa daca unii au ajuns deja in gradina vecinului, se vor intoarce cu siguranta si intr-a ta. Chiar distrus in mod regulat cu o masina de tuns iarba, bambusul poate supravietui ani de zile.

 

Uciderea bambusului necesita erbicide poluante


Atunci cand toate celelalte optiuni au esuat, bambusul poate fi ucis cu erbicide toxice si poluante. Nici aceasta sarcina nu este insa usoara, iar cele mai multe substante folosite pentru eliminarea bambusului pot ucide si alte plante din jurul lui. O singura aplicatie de erbicid nu va ucide arborele de bambus si acest proces poate dura foarte mult si poate lasa urme toxice in pamantul din gradina ta.

Sursa foto: Bambooplantsonline.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare