Cultivare
Dafinul se planteaza vara, din seminte, intr-un sol umezit, dupa care se acopera cu un strat subtire de pamant uscat, iar ghiveciul se pozitioneza mai apoi intr-o camera intunecoasa in care temperatura este de 21 de grade. In aproximativ doua luni, semintele vor incolti, insa numai daca nu sunt udate in mod excesiv, lucru care le va face sa putrezeasca.
De asemenea, dafinul mai poate fi cultivat si cu ajutorul ramurilor proaspat taiate la granita dintre vara si toamna, insa aceasta varianta este mai dificila. Se aleg cateva ramurele care sa aiba cate 3 – 4 frunze, acestea se introduc intr-un ghiveci care se pozitioneaza la umbra, intr-un spatiu cu un grad mare de umiditate. In acest caz perioada de asteptare este mai mare deoarece ramurile vor prinde radacini abia dupa 1 an de zile.
Dafinul prefera sa fie plantat intr-un sol nisipos , cu o drenare buna si destul de fertil.
Lumina si temperatura
Dafinul este o planta care nu suporta deloc soarele puternic si temperaturile ridicate, asa ca este recomandat sa il feresti de aceste doua lucruri. Pozitioneaza ghiveciul cu dafin intr-o camera racoroasa si cu o lumina potrivita. Evita sa asezi ghiveciul in bataia directa a soarelui chiar si pentru perioade scurtde de timp pentru ca acest lucru ii poate dauna.
Udare
Udarea dafinului trebuie facuta cu multa atentie si niciodata in graba. Verifica solul in care se afla planta, iar atunci cand acesta este uscat in totalitate se aplica o noua udare, insa ai grija sa nu torni foarte multa apa si sa elimini excesul care ramane in farfuriuta – acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor.
Fertilizare
In cazul in care dafinul nu este destinat consumului si are strict rol estetic si decorativ, ii poti stimula dezvoltarea cu un fertilizator lichid, o data la doua saptamani. Opteaza pentru un produs special destinat plantelor verzi – acesta va stimula infrunzirea si vor da plantei o culoare si un luciu foarte frumos, dar natural in acelasi timp.
Uscarea frunzelor
Dupa ce sunt culese, frunzele de dafin se aseaza pe o coala de hartie sau o bucata de panza curata intr-o incapere foarte bine aerisita, cu o lumina moderata (ferite de razele soarelui). Razele soarelui duc la pierderea uleiului aromat, la modificarea culorii frunzelor si chiar la schimbarea aromei condimentului.