Plante de apartament

#cyclamen #plante de apartament #flori

Cyclamen

Cyclamenul este o planta de apartament foarte apreciata datorita florilor sale care apar pe toata perioada sezonului rece, incepand cu luna noiembrie pana in luna martie. Numele stiintific Cyclamen provine de la cuvantul grecesc Kuklos, care inseamna cerc, aceasta reprezentand o aluzie la pedunculii florali care au tendinta de rasucire in spirala, inainte si dupa inflorire .


Descriere


Cyclamenul are aspect de tufa, cu frunze carnoase, de culoare verzi-albicioase, rasucite.

Caracteristica acestei plante este tulpina subpamanteana turtita, rotunda, sub forma de tubercul, care poate atinge pana la 12 cm in diametru.

Florile, foarte mari si frumoase, de culoare alba, rosie sau violet, au petalele cu varfurile indoite si rasfrante.


Cultivare


Cultura cyclamenului nu este prea usoara. Semintele se maturizeaza in luna septembrie iar in octombrie se pun in pamant de sera ( mranita ), la 4 cm distanta una de alta. In cateva luni, cand tuberculii ajung pana la 3-4 cm si dezvolta cateva frunzulite, pot fi mutati in ghiveci cu pamant ud.

Dupa inflorire, tuberculii isi pierd frunzele si intra in perioada de repaus.


Sol


Solul potrivit pentru cyclamen trebuie sa fie usor acid, bine drenat si cu un continut mare de substante nutritive si humus.

Poti folosi un amestec de 60% pamant de frunze de fag, 25% pamant de turba si 15% nisip.


Lumina si temperatura


Incepand cu sfarsitul lunii septembrie, cyclamenul formeaza boboci. In aceasta perioada, planta are nevoie de o temperatura de 10-15o C si de o lumina buna, insa nu direct de la soare.

Daca vrei sa pastrezi planta cat mai mult timp inflorita, este bine sa o asezi intr-un loc racoros cel putin noaptea. Este recomandat sa eviti asezarea ghiveciului cu cyclamen in camere cu aer uscat pentru ca acest ambient poate determina ofilirea florilor si uscarea plantei.


Pentru a inflori in fiecare an, cyclamenul necesita o perioada de repaus. Dupa trecerea florilor, tuberculul ramas in ghiveci se pastreaza la umbra, intr-un loc racoros.
 

Udarea


Toamna si iarna, pamantul trebuie mentinut in permanenta umed. Este indicat sa torni apa in suportul pe care sta ghiveciul, s-o lasi circa 20 de minute, dupa care sa indepartezi ce nu a fost absorbit de compost.

In perioada de inflorire, la fiecare 2-3 saptamani, este bine sa hranesti planta cu un ingrasamant lichid, diluat in apa.

Udarea se reduce treptat in perioada in care planta intra in perioada de repaus.

Inmultire

Cyclamenul se insamanteaza la sfarsitul verii-inceputul toamnei. Aseaza recipientul cu pamant pentru insamantare la umbra, intr-un loc cald. Semintele vor incolti in 5-6 saptamani.

La sfarsitul primaverii, poti sa inmultesti cyclamenul prin divizarea tuberculului. Indeparteaza pamantul de pe radacini si imparte tuberculul astfel incat fiecare portiune sa aiba cativa muguri. Planteaza apoi aceste portiuni in ghivece diferite, pe care le veti aseza intr-un ambient racoros.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului