Insamantare
Curmalul se obtine din plantarea semintelor. Pentru obtinerea semintelor, se cumpara cateva fructe, se taie in jumatate, se scot semintele, se spala bine, se lasa la uscat, iar dupa cateva ore se introduc in sol.
Pentru rezultate optime, semintele se planteaza toamna, in lunile octombrie – noiembrie. Acesta este momentul in care semintele de curmal se prind cel mai bine.
Semintele de curmal se planteaza intr-un ghiveci de plastic, destul de incapator, iar imediat dupa se uda bine.
Germinarea se va face in 25 – 45 de zile.
Udare
Curmalul trebuie sa fie udat bine o data pe saptamana, insa datorita originilor sale, el poate rezista fara apa si mai mult timp. Chiar daca pamantul pare sa fie uscat, nu udar curmalul mai decat este recomandat. Altfel, radacinile arborelui pot putrezi.
De asemenea, dupa ce uzi din belsug curmalul, goleste farfuriuta ghiveciului.
Lumina si temperatura
Curmalul este un arbore care are nevoie de multa lumina si caldura. Daca este posibil, pozitioneaza curmalul in razele directe ale soarelui chiar si vara.
In sezonul rece, positioneaza curmalul in preajma ferestrei, unde se poate bucura de cat mai multa lumina, iar daca este posibil, langa o sursa de caldura (calorifer). In acest fel, curmalul se va dezvolta intr-un mod cat mai placut.
Fertilizare
Nu adauga ingrasamant curmalului decat in momentul in care are cu adevarat nevoie. Fertilizarile preventive ii pot dauna puternic arborelui. Excesul de nitrogen in sol poate cauza caderea fructelor.
Daca vrei neaparat sa te asiguri ca planta primeste ingredientele necesare, o poti fertiliza o singura data, la inceputul primaverii.