Plante de apartament

#udare plante de aer #plante de aer

Cum se uda de fapt plantele de aer? Doua sfaturi pentru a le garanta prosperitatea

Plantele de aer sunt plante tropicale care se dezvolta fara a avea nevoie de pamant pentru a creste. Exista o serie de soiuri de plante de aer, inclusiv tillandsia, xerographica si aerium. Plantele de aer ar trebui sa fie expuse pe materiale sau decoruri uscate, cum ar fi pietre sau carlige, astfel incat sa nu absoarba din greseala prea multa umiditate.

 

Cum sa uzi plantele de aer prin pulverizare

Brumizarea este cel mai eficient mod de a uda plantele de aer. Asigura-te ca duza este rotita la o setare de ceata usoara. Utilizeaza apa de ploaie sau apa neclorurata, daca este posibil. 

Cat de des trebuie sa uzi plantele de aer?

Plantele de aer se gasesc de obicei in zone cu temperaturi ridicate si umiditate ridicata. Daca le pastrezi in interior, vei dori sa incerci sa le imiti habitatul natural, astfel incat este posibil sa fie nevoie sa le uzi destul de frecvent, in functie de cat de umed este interiorul casei tale.

Frecventa udarii depinde, de asemenea, de metoda de udare utilizata: udarea prin scufundare se poate face mai rar decat prin pulverizare, deoarece frunzele vor avea tendinta de a absorbi mai multa apa prin scufundare. O regula generala buna este sa uzi planta de aer la fiecare saptamana pana la zece zile.

Cum sa uzi plantele de aer

Poti uda plantele de aer in doua moduri: prin scufundarea frunzelor in apa sau prin pulverizare. Daca alegi metoda scufundarii, asigura-te ca scuturi tot excesul de apa din planta dupa aceea. De asemenea, este important sa eviti sa lasi radacinile prea umede, deoarece acest lucru poate duce la putrezire si alte probleme.

Metoda scufundarii

Aceasta este o metoda frecvent utilizata si permite plantei de aer sa absoarba o cantitate mare de apa. Aceasta imita ploile torentiale puternice care au loc in climatele tropicale in care se gasesc plantele de aer.

  1. Curata orice parti moarte sau deteriorate ale plantei. Foloseste foarfece curate pentru a taia orice parti nedorite ale plantei.
  2. Scufunda frunzele plantei intr-un vas cu apa putin adanca. Foloseste apa de izvor sau distilata, sau lasa apa de la robinet sa stea o ora, astfel incat substantele chimice sa se disipeze.
  3. Lasa sa stea cateva minute, apoi scutura tot excesul de apa de pe planta. De asemenea, poti aseza planta pe un prosop de hartie pentru a absorbi orice exces de apa.
  4. Usuca complet planta inainte de a o readuce in locul sau normal. Trebuie sa faci acest lucru timp de cel putin trei ore pentru a te asigura ca este lipsita de excesul de umiditate.

Metoda de pulverizare

Cel mai bun si mai simplu mod de a uda plantele de aer este sa folosesti un pulverizator. Daca duza pulverizatorului are setari diferite, foloseste-o pe cea care produce o ceata fina, in loc de un jet de apa. Deoarece planta absoarbe mai putina apa folosind aceasta metoda, probabil ca vei dori sa o faci un pic mai des.

  1. Umple pulverizatorul de ceata cu apa de izvor sau apa distilata. Lasa apa de la robinet sa stea timp de o ora inainte de a o folosi pentru a permite substantelor chimice sa se disipeze.
  2. Agata planta de aer pe un carlig sau pe marginea unui bol, astfel incat sa poti avea acces sub ea. De asemenea, poti tine planta intr-o mana si sa o pulverizezi cu cealalta, daca este suficient de mica pentru a o manevra.
  3. Pulverizeaza partile cu frunze ale plantei de aer. Este posibil sa fie necesar sa intorci sau sa ridici unele dintre frunze pentru ca apa sa ajunga la partea inferioara a acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare