Plante de apartament

#grau sfantul andrei #sfantul andrei #grau

Cum se planteaza graul de Sfantul Andrei si cum sa-l ingrijesti corect

Una dintre cele mai importante traditii de Sfantul Andrei, pe care romanii inca o respecta, spune ca pe 30 noiembrie se pune grau la incoltit.

In aceasta zi, fiecare membru al familiei pune un vas cu un bol de grau la incoltit si trebuie sa aiba grija de el pana in ziua de Anul Nou. In functie de cat de inalt va creste graul se spune ca atat de bine ii va merge in viata.

Cand se pune graul la incoltit

Traditia spune ca graul sa fie pus in prima parte a zilei, insa poti pune graul la incoltit la orice ora in ziua de Sfantul Andrei. Insa este important sa nu il pui mai devreme de data de 30 decembrie, sau mai tarziu. 

Exista mai multe moduri in care poti face acest lucru. Graul poate fi lantat in pamant, intr-un vas cu vata sau intr-un vas cu apa.  

Cum pui graul la incoltit intr-un vas cu vata

Cel mai comun mod de a pune graul la incoltit este intr-un vas cu vata. Astfel se ia un vas (poate fi castron, ghiveci, etc) si se asaza in acesta un strat generos de vata. Se uda bine vata si se adauga peste boabele de grau.  

Cum pui graul la incoltit intr-un vas cu pamant

Daca vrei sa folosesti un ghiveci cu pamant, trebuie sa tea siguri ca acesta are gauri de drenaj. Umple vasul cu pamant amestecat cu turba sau cu pamant de flori si asazaboabele de grau deasupra, apoi acopera totul cu un strat subtire de sol. Uda bine pamantul dupa plantarea graului. 

Cum pui graul la incoltit intr-un vas cu apa

O alta metoda simpla si la indemana oriucui, dar mai putin practicata, este punerea graului la incoltit intr-un castron sau in alt ol adanc, cu apa. Trebuie doar sa adaugi graul in bol si sa pui apa peste acesta, avand grija ca nivelul apei sa nu depaseasca inaltimea semintelor.

Cum sa ai grija de graul plantat de Sfantul Andrei

Graul plantat de Sfantul Andrei trebuie asezat la o fereastra pentru a avea parte de lumina. Ai grija insa ca acesta sa nu fie pus langa calorifer, deoarece caldura excesiva ii face rau. De asemenea, trebuie tinut departe de curentii de aer, prin urmar enu il pune langa geamul sau usa care se deschid.

Apoi, trebuie doar sa te asiguri ca graul are in permanenta apa. Graul trebuie udat o data pe zi sau o data la doua zile, in functie de cat de cald este in casa si cat de repede se evapora apa. Nu exagera insa cu udatul deoarece poate putrezi. Pamantul trebuie sa fie umed nu imbibat cu apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare