Violeta africana, cunoscuta si sub denumirea de Saintpaulia este o floare de apartament foarte populara si usor de ingrijit. Aceasta are un aspect foarte placut datorita numarului mare de flori mici si violete, roz sau albe. Deloc pretentioasa, violeta africana se inmulteste fara probleme prin doua metode extrem de simple.
Inmultirea prin frunze
Se ia o frunza sanatoasa, fara pete sau parti uscate, de marime medie, cu o lungime a coditei de 3 – 4 centimentri si se taie oblic cu un cutter sau cutit, fara a zgaria sau chiar taia tulpina florii. Frunza se pune astfel intr-un pahar cu apa pana in momentul in care codita frunzei da nastere unor radacini.
Pentru a avea succes garantat, este recomandat sa incerci sa plantezi mai multe frunze (cel putin 2 – 3) pentru a te asigura ca te vei bucura de cel putin una. Daca vor iesi toate 3, cu atat mai bine, mai ales ca ele reprezinta un cadou foarte frumos si cu o viata indelunga.
La transplantarea puilor se vor folosi ghivece mici, astfel incat micile plante sa-si poata fixa repede radacinile si sa se dezvolte fara probleme. Un ghiveci prea mare va ingreuna inradacinarea si va intarzia dezvoltarea ulterioara si inflorirea plantei.
De asemenea, frunza se poate introduce si direct intr-un ghiveci cu pamant imediat dupa ce a fost taiata, insa solul trebuie sa fie foarte bine aerat si usor pentru ca aceasta sa respire si sa aiba spatiu suficient pentru a-se dezvolta radacinile. Codita frunzei se introduce in pamant maxim 2 centimetri, dupa care se acopera cu un pahar transparent de plastic, iar din cand in cand solul se uda cu apa calduta.
Este necesat ca frunza, indiferent ca sta in apa sau in pamant, sa aiba parte de lumina suficienta, fara sa fie asezata insa in razele directe ale soarelui. De asemenea, temperatura optima este de 22 – 25 de grade Celsius.
In maxim doua luni, se va forma radacina si frunze va incepe sa se dezvolte, formand viitoarea floare.
Inmultirea prin seminte
O metoda de inmultire mai putin practicata din cauza timpului marit de asteptare este cea realizata prin intermediul semintelor. Semintele de violeta africana se adauga in sol intr-o cantitate foarte mica, dupa care se acopera cu un strat foarte subtire de pamant, iar ghiveciul se aseaza intr-un spatiu luminos pentru a incolti.
Solul trebuie sa fie unul nisipos in amestec cu turba pentru ca semintele au nevoie de o drenare buna pentru a evita putrezirea, dar totusi pentru a fi stimulata incoltirea.
La fiecare 5 – 6 zile, solul se stropeste cu o cantitate mica de apa calduta, suficienta pentru a hrani toate semintele.