Plante de apartament

#venirea craciunului #poinsettia #craciun

Cum se ingrijeste corect Poinsettia, floarea care anunta venirea Craciunului

Poinsettia este un arbust peren originar din Mexic. Cel mai adesea este cultivata ca planta anuala pentru a fi expusa in timpul sarbatorilor de iarna, dar poate fi cultivata si ca arbust de gradina perena in regiunile in care temperaturile de iarna raman peste 50 de grade Celsius. Speciei rosii familiare i s-au alaturat nuante si mai vii datorita hibridatorilor care au extins gama de culori de la stacojiu familiar la alb, crem, somon, galben si roz.

 

Florile sale sunt un grup de flori galbene mici, inconjurate de bractee florale mari si stralucitoare (de obicei rosii), care sunt frunze modificate. Cunoscute si sub numele de frunze de flacara mexicane sau Craciunite aceste plante sunt fortate sa infloreasca la timp pentru sezonul de sarbatori si necesita o ingrijire specifica pentru a arata cat mai bine in noul an si dincolo de acesta.

Cum se ingrijeste corect Craciunita

Lumina

Craciunita se dezvolta cel mai bine atunci cand este asezata in lumina puternica si difuza a soarelui, asa ca asaz-o planta langa o fereastra insorita, unde va primi cel putin sase-opt ore de lumina difuza pe zi. Desi plantele pot supravietui cu mai putine ore de lumina, acestea nu vor fi la fel de viguroase sau de longevive.

Solul

In timp ce Craciunitele sunt de obicei cumparate deja in ghiveci de la un centru de gradinarit sau de la o pepiniera, daca plantezi (sau replantezi) o Craciunita, alege un sol de ghiveci pe baza de turba, bine drenat, pentru un succes optim. In climatele calde (zonele 9-11), poinsettia poate fi plantata in peisaj, unde se dezvolta cel mai bine intr-un sol bine drenat, acid sau neutru.

Apa

Uda Craciunita ori de cate ori suprafata solului este uscata la atingere. Satureaza complet solul pana cand apa se scurge prin gaurile de drenaj din fundul ghiveciului, dar nu lasa planta sa stea in apa. Daca ghiveciul a fost invelit in folie decorativa, asigura-te ca faci cateva gauri in partea de jos pentru a permite scurgerea excesului de apa. Udarea excesiva este cea mai rapida modalitate de a ucide o Craciunita, iar frunzele ofilite si radacinile putrezite ale plantei sunt de obicei semne de udare excesiva.

Temperatura si umiditatea

Pentru ca o Craciunita sa infloreasca cat mai mult timp posibil, mentine o temperatura de 18 pana la 20 de grade Celsius in timpul zilei. O usoara scadere a temperaturii pe timp de noapte nu va afecta planta. Cu toate acestea, curentii de aer rece, lasand frunzele sa atinga o fereastra rece sau, mai important, lipsa unei lumini adecvate, pot rani frunzele si pot provoca ingalbenirea prematura si caderea frunzelor.

Cum sa faci Craciunita sa infloreasca din nou

Daca vrei sa cultivi Craciunite pe tot parcursul anului si sa fortezi reinflorirea pentru urmatorul sezon de sarbatori, trebuie sa urmezi un proces foarte specific pe tot parcursul anului. Obtinerea reinfloririi nu este usoara, asa ca nu te descuraja daca nu reusesti din prima incercare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului