Plante de apartament

#ingrijire #cactus #apartament #plante

Cum se ingrijesc cactusii

Cel mai mare avantaj al unui posesor de cactusi este ca nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta udarii. Poti pleca linistit in concediu, deoarece rezervele sale ii vor fi suficiente o buna perioada. Desi planta nu este deloc costisitoare, ingrijirea sa are la baza cateva reguli simple.


1 De cata apa are nevoie un cactus?

Udarea se va face o data – de doua ori pe saptamana in perioada de primavara-vara. Daca in lunile calde nu se fac udari suficiente, planta isi va stopa cresterea.
In lunile noiembrie – decembrie vei realiza aproximativ 3 udari.
In luna ianuarie planta nu are nevoie de apa, activitatea radacinilor fiind extrem de redusa. Orice surplus poate duce la aparitia mucegaiului.

Este bine sa uzi cactusul cu apa putin calduta. Un adevarat deliciu pentru el este apa de ploaie . Apa se va aseza in farfuria ghiveciului, surplusul fiind indepartat dupa aproximativ 15 minute.

2 Secretul ghiveciului

Una din cerintele cactusilor tine de vasul in care traiesc. Mutarile si transplantarile nu se vor face des, precum nici locul ghiveciului nu se va schimba de mai mult de doua ori pe an. Atunci cand planta devine prea mare pentru ghiveciul in care se afla, este momentul sa o transferi intr-un alt vas, de obicei cu un diametru de 2 cm mai mare decat cel precedent. Transvasarea se va face cel mult o data la 4 ani.

Acest lucru se datoreaza unui fenomen ciudat al acestei plante. Practic, putem spune ca cerintele sale reprezinta inversul cerintelor unei alte plante ornamentale . Mai exact, pentru a inflori, cactusul are nevoie de un ghiveci cat mai mic. Cu cat sta mai inghesuit, cu atat cresc posibilitatile acestuia de inflorire . Astfel se justifica perioada lunga de timp dintre transplantari.
3 Caracteristicile ambientale

In perioada de iarna evita sa asezi ghiveciul cactusului in apropierea unei surse agresive de caldura. Aerul inchis si fierbinte duc la arderea sa, pe suprafata lui facandu-si aparitia pete galbene. In schimb, planta are nevoie de foarte multa lumina. Temperatura minima pe care o pot accepta este de 10 gr C. In general, iarna, cactusul intra intr-o perioada de repaus.

Vara, planta poate fi scoasa afara, ea suportand temperaturi de pana la 60 grC.

Aerul proaspat este o alta cerinta a cactusului. Aerisirea incaperilor este un lucru pe care il faci zilnic, asa ca nu il poti pune pe seama plantelor de apartament. Ofera-i aerul de care are nevoie in perioada de vara, iar in cea de iarna fereste-l de curentii de aer rece. Evita sa asezi cactusul in apropierea unui geam pe care il deschizi des.

In ceea ce priveste aspectul sau, este bine sa il stergi de praf periodic cu ajutorul unei pensule. In perioada de vara poti pulveriza apa pe frunzele acestuia, insa nu in exces.

Avand in vedere calitatea acestei plante de a economisi resursele pe care le primeste, ingrasamantul nu este vital in dezvoltarea sa. Daca plantezi cactusul conform indicatiilor specialistilor, nu va fi nevoie de suplimente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului