Plante de apartament

#cactus #hamatocactus #rebutia #opuntia #ingrasamant #acaricide #nisorun #mitac #actellic

Cum se ingrijesc cactusii

Stiai ca pentru a ingriji un cactus ai nevoie de mai putin de 5 minute pe saptamana? Nu are nevoie de conditii speciale, nici de prea multa apa si ii place sa stea la soare. Originar din zonele aride ale Mexicului, cactusul este o planta suculenta, adica stocheaza lichidele in trunchi.

Chiar daca aspectul tepos nu te atrage, exista multe specii de cactusi care infloresc foarte frumos. Si, mai mult decat atat, exista cactusi comestibili. Acestia au frunzele carnoase si ovale, cu o textura moale si crocanta. Gustul este similar cu cel al ardeiului sau cu cel de asparagus.

1 Cum se planteaza un cactus

Doamna Pierrette Constantin creste cactusi de mai bine de 10 ani. In colectia sa personala se afla mai mult de 100 de exemplare din specii diferite. Ea a acceptat sa ne ofere niste sfaturi pentru ingrijirea acestor plante.

“De obicei, eu pun deasupra pamantului in care am plantat cactusi pietre din mozaic sau pietre de rau, de dimensiuni mici. Arata mai bine si protejeaza pamantul. Nu indesa aceste pietre in pamant pentru ca opresti cactusul din crestere”
, a fost sfatul doamnei Pierrette.

Pamantul
in care plantezi cactusii este un amestec din doua parti pamant si o parte nisip (nisip cu granulatie mare). Ghiveciul pe care il folosesti sa fie mic, nu mult mai mare decat planta in sine.

2 Cum se ingrijeste un cactus

Cactusul adora contactul direct cu soarele. De asemenea, este recomandat sa nu il uzi in exces pentru ca o sa ii putrezeasca radacina. Pune-i apa doar cand pamantul este uscat.

“Cactusii de forma rotunda adora apa pe trunchi, ca si cum ar fi spalati. Singurul cactus care face exceptie de la regula este Poinsetia , cunoscut in mod popular sub numele de “craciunica”. Acesta infloreste iarna. De asemenea, nu trebuie mutat si incearca sa il feresti de curentii de aer. Cand face boboci nu este bine sa ii atingi, pentru ca ii poti strica”, a mai spus doamna Pierrette.

Pentru a favoriza inflorirea cactusilor, este bine sa rupi puii care se formeaza in partea de sus. Nu confunda bobocii cu puii. Sunt doua lucruri diferite.

“Bobocii arata ca niste bumbi parosi, asemanatori ca si consistenta cu vata iar puii arata ca un alt cactus in miniatura. Nu este recomandat sa atingi in perioada de crestere nici puii nici boboci”, a explicat doamna Pierrette.

In lunile reci, adica din noiembrie pana in februarie, cactusii se uda foarte rar sau deloc. Depoziteaza-i intr-un loc umbros, feriti de frig sau de curenti de aer. In martie poti sa ii scoti pe geam sau pe terasa pentru a fi in contact direct cu razele solare.

Urmareste cu atentie evolutia florilor de cactus pentru ca acestea nu tin mult si ai sanse sa nu il vezi infloriti. Din experienta sa, doamna Constantin a precizat ca “floarea de cactus infloreste seara si tine pana a doua zi la pranz”. Recomandarea ei a fost ca „floarea sa se se usuce singura, fara a o rupe”.

Chiar daca ai udat un cactus in exces si i-a putrezit radacina inca mai exista remedii. Solutia doamnei Pierrette este: “Taie partea din tulpina care este inca intacta. Apoi pune-o intr-un amestec de doua parti nisip si o parte pamant si va face singura radacina”

3 Cum scapi de daunatori

Daunatorii slabesc vitalitatea cactusilor si pot duce cu usurinta la imbolnavirea si uscarea lor. Vulnerabilitatea cactusilor depinde si de specia din care face parte. De exemplu, cei din familia Hamatocactus, Rebutia, Opuntia sunt usor de atacat pentru ca au invelisul subtire.

Cei mai cunoscuti daunatori sunt paianjenul rosu (foarte mic), paduchele de scut, paduchele ceros, care ataca radacina, si paduchele lanos (2-8 mm), care se gaseste pe tepi si lasa asa numita "roua de miere" (substanta dulce care duce uneori la aparitia mucegaiului). O lupa mai mare este suficienta pentru a verifica fiecare planta in parte.

Paduchele lanos poate fi indepartat manual sau prin tamponare cu alcool. Pentru celelalte tipuri de paduchi este recomandat sa schimbi pamantul si ghivechiul. Vasul nou trebuie curatat bine si pamantul imbunatatit cu ingrasamant.

Cand faci mutarea dintr-un ghiveci in altul verifica si radacinile plantei. Daca sunt afectate este mai bine sa le tai. In scurt timp acestea vor creste la loc mai puternice si mai rezistente.

Daunatorii nu suporta razele solare. Asa ca daca pastrezi cactusii afara in timpul verii, acestia o sa fie mai protejati decat cei crescuti in interiorul casei.

Aerul cald, uscat si inchis favorizeaza inmultirea si extinderea daunatorilor. Este recomandat sa aerisesti cat mai des incaperile unde tii plantele. Pentru a scapa de daunatori poti folosi acaricide ca: Nisorun , Mitac, Apollo sau Actellic.

Pentru sfaturi utile, tendinte in design si solutii practice pentru locuinta ta, aboneaza-te la Newsletterul Casa si Gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului