Plante de apartament

#plante #flori #plante de apartament #iarna

Cum sa tinem plantele la fereastra

Sezonul rece este o perioada care implica schimbari in ceea ce priveste plantele de apartament. Acestea au nevoie de lumina si caldura in acelasi timp, iar cel mai bun loc pentru ele, este pervazul de la geam.


Locul de la fereastra este cu atat mai bun, cu cat de obicei, in preajma sa este si un calorifer care sa emane caldura, atat de necesara pentru dezvoltarea armonioasa a plantei in sezonul rece. Totusi, pentru ca pervazul poate fi in acelasi timp si un loc periculos, trebuie sa ai grija la anumite aspecte.


Alege cu grija camera


Nu te gandi ca este in regula sa lasi plantele la orice fereastra din casa. Camera respectiva trebuie sa aiba in permanenta o temperatura de cel putin 20 de grade, asa ca daca te gandesti sa asezi ghivecele in care nu sta nimeni si in care caloriferul esta in permanenta inchis, ar trebui sa gasesti o alta solutie pentru ca aceasta nu este deloc favorabila florilor.


Fereste plantele de excesul de caldura


De obicei, caloriferele sunt asezate exact sub fereastra, ceea ce poate face ca locul respectiv sa fie usor prea calduros. Daca asezi ghivecele cu flori pe un pervaz sub care se afla un calorifer, asigura-te ca sursa de caldura nu este in permanenta pornita pe temperatura maxima . Altfel, risti ca pamantul plantei sa se usuce foarte rapid, iar floarea sa sufere de dezhidratare si sa se ofileasca.


Informeaza-te


Cauta informatii despre fiecare planta in parte si vezi care sunt conditiile necesare de ingrijire. Exista plante care se bucura de racoare si umbra, asa cum exista plante care prefera caldura excesiva . In functie de informatiile aflate si de preferintele plantelor, pozitioneaza florile la fereastra si in preajma caloriferului sau departe de sursele de lumina si caldura.


Fereste ghivecele de curent


Daca ai mai multe geamuri in camere, asigura-te ca lasi liber pervazul geamului care urmeaza sa stea cel mai mult deschis pentru aerisirea camerei. Plantele pot fi sensibile la schimbarile bruste de temperatura si la curent. Pentru unele, aceste modificari pot fi fatale, asa ca nu risca daca nu vrei sa iti pierzi florile preferate.

Opteaza pentru suporturi

In comert se gasesc tot feulul de suporturi pentru ghivece, suporturi care pot fi agatate, intr-un fel sau altul, de pereti, exact in preajma ferestrelor. In acest fel, florile se vor bucura si de lumina si de caldura.  Ai totusi grija ca suporturile sa fie fixate foarte bine pentru a evita eventualele accidente.

De asemenea, suporturile fixate pe podea sunt foarte practice si ajuta plantele sa se bucure de mai multa lumina.


Alte solutii


Daca ai epuizat locurile libere de la fereastra,  nu poti decat sa asezi ghivecele ramase in preajma caloriferelor si sa tragi draperiile , astfel incat sa patrunda in incapere cat mai multa lumina. Evita sa asezi plantele sub mese sau in umbra unor piese de mobilier. Nu uita ca lumina inseamna viata si putere mai mare de dezvoltare.


De asemenea, o lampa cu UV este ideala pentru plantele de interior care au nevoie de lumina, dar nu primesc suficienta. Acestea pot fi gasite in magazinele de amenajari interioare si chiar la standurile speciale pentru gradinarit. Alege o lampa mica, cu o intensitate redusa, perfecta pentru un incepator. Ai grija totusi sa nu folosesti lampa in exces pentru ca desi plantele au nevoie de lumina, prea multe ultraviolete le pot imbolnavi iremediabil.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare