Plante de apartament

#cum sa #plante interior #ghiveci

Cum sa schimbi ghiveciul unei plante in mod corect?

A ingriji o planta pentru a nu se usca este un lucru important, insa a stii cand anume trebuie schimbat pamantul si ghiveciul sau este un alt nivel de cunoastere necesar pentru a o putea ingriji in mod corect. Sunt necesare anumite ustensile si obiecte, insa nimic nu este dificil si nu necesita un grad inalt de abilitati. Iata cum sa schimbi ghiveciul unei plante in mod corect in cativa pasi:
 
1. Aduna cele necesare pentru schimbarea plantei

Ustensilele si obiectele de care ai nevoie pentru a schimba totul sunt:

  • Un ghiveci nou, care este cu cel putin 5 cm mai mare decat cel anterior
  • Foarfeca ascutita
  • Spirt
  • Pamant nou pentru plante
  • O foaie veche sau orice tip de suport pentru murdaria care se va face

Totul va fi gata in maxim 15 minute, cu informatiile necesare.

2. Hotaraste daca planta ta are nevoie de un nou camin

Pentru a vedea daca planta are nevoie de un nou ghiveci, trebuie sa cauti anumte semne speciale. De exemplu daca vezi radacinile care ies pe suprafata pamantului existent sau daca apa trece imediat prin ghiveci si ajunge in tavita care sustine excesul de umezeala, atunci este clar ca planta are radacinile prea mari, iar raportul de pamant este total insuficient. Practic planta nu are cum sa mai traiasca mult pentru ca nu are din ce anume sa isi extraga nutrientii necesari pentru supravietuire.

3. Gaseste un loc potrivit in casa pentru a incepe procedura

Locul potrivit pentru a schimba planta dintr-un ghiveci in celalalt inseamna un spatiu care nu conteaza daca este murdarit. De exemplu un loc cu gresie si fara covor este potrivit. O masa sau o suprafata plana este necesara si daca ai gradina, poti face acest lucru pe o masa pusa in curte, pentru a te si relaxa in natura.

4. Alege ghiveciul potrivit

Un ghiveci potrivit pentru planta ta presupune ca el este mai mare cu cel putin 5 cm decat cel anterior, pentru ca planta sa se simta mai bine, mai lejer. De asemenea el trebuie sa aiba o gaura pe partea anterioara si o tavita, unde se va scurge apa care este pusa uneori in exces. Daca nu are acea gaura, toata apa se mentine in interior si posibilitatea ca radacinile sa putrezeasca sunt extrem de mari.

5. Pune in ghiveci pamant

Cam o treime din ghiveci trebuie sa fie umplut cu pamant nou adus. Se scoate planta cu tot cu radacini scuturand usor in momentul desprinderii de vechiul loc. Se taie cu o foarfeca orice radacina putrezita, spaland cu spirt de fiecare data foarfeca.

6. Plantarea

Se pune planta in mijloc si se umple cu restul de pamant necesar, batatorind in jurul ei usor. Se lasa o margine mica in jurul buzei ghiveciului. Se uda din abundenta pentru a ajuta planta sa se adapteze la noul pamant si sa il poata primi usor. Dupa o perioada, se poate scurge excesul de apa din tavita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare