Plante de apartament

#plante de apartament #gradina #planta bolnava #sfaturi planta bolnava

Cum sa salvezi o planta care moare

Planta ta preferata pare a fi pe punctul de a muri? Nu dispera. Intotdeauna exista solutii care te pot ajuta sa "resuscitezi" planta, chiar si pe ultima suta de metri. Cu rabdare, vei reusi sa redai viata si prospetimea unei flori care pare sa nu mai aiba nicio sansa.

Mut-o de langa aerul conditionat

Aerul conditionat este una dintre cauzele frecvente pentru care plantele obisnuiesc sa moara in ultima vreme. Daca ghiveciul se afla in bataia directa a aerului conditionat, planta se va ofili si va muri intr-un timp foarte scurt. Cel mai probabil, planta ta este una care prefera caldura si soarele, asa ca este recomandat sa o muti, treptat, intr-o astfel de zona. Nu o muta direct la soare, ci intr-o zona luminoasa, cu o temperatura de aproximativ 27 - 29 de grade. Dupa o saptamana, incearca sa muti ghiveciul intr-o zona in care are parte de soarele diminetii, cel putin pentru trei ore.

Vei observa imbunatatirile dupa primele trei saptamani.

Nu o lasa la soare

Chiar daca adora soarele, razele ultraviolete sunt mult mai puternice decat in ultimii ani, asa este recomandat sa o feresti de acestea, cat se poate de mult. Soarele de la primele ore ale diminetii este binevenit pentru planta ta, insa evita sa asezi ghiveciul intr-o zona in care acesta va avea parte de razele puternice ale soarelui la orele pranzului.

Altfel, risti sa grabesti procesul de distrugere al plantei. Vei observa ca daca va sta la o zona mai ferita de soare, planta va avea o viata mai lunga si mai frumoasa.

Pulverizeaz-o cu apa

Crezi ca planta ta incepe sa moara pentru ca ai uitat sa o uzi? Ei bine, in prima faza vei fi tentat sa o uzi cu foarte multa apa, insa risti sa faci mai mult rau si sa grabesti procesul de distrugere. Cel mai bine este sa ii torni cam jumatate din cantitatea obisnuita de apa si inca jumatate a doua zi. Ulterior, pulverizeaza apa proaspata pe pamantul si pe frunzele plantei in fiecare zi.

Ofera-i suplimente nutritive

In magazinele de specialitate vei gasi ingrasaminte naturale pentru planta ta. Poti folosi aceste elemente pentru a oferi plantei toate ingredientele de care are nevoie pentru a reveni la aspectul initial. Ai grija insa sa nu adaugi prea mult ingrasamant pentru ca risti sa arzi radacinile plantei si sa grabesti astfel procesul de distrugere.

Schimba-i solul

Este foarte posibil ca solul vechi si imbacsit sa fie responsabil de imbolnavirea plantei. Cel mai bine este sa faci un amestec nou de sol si sa muti planta in acesta. Este foarte posibil ca in primele zile de la mutare sa nu apara niciun semn, insa cu siguranta planta va arata mai bine dupa aproximativ o saptamana.

Salveaza macar o parte

Daca niciunul dintre pasii de mai sus nu a dat rezultate, nu iti ramane decat sa salvezi o parte din planta. Taie o frunza sau o crenguta din planta si adu-o pe aceasta intr-un pahar cu apa. In scurt timp, acesta crenguta va capata un aspect proaspat, natural, dupa care va incepe sa dezvolta radacini. In numai cateva saptamani, poti planta crenguta in pamant imbogatit cu vitamine si minerale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare