Plante de apartament

#reinviere planta # planta uscata #planta ofilita #plante de apartament

Cum sa readuci la viata o planta pe moarte

Exact ca si la resuscitarea unui pacient, cand vine vorba de plante se aplica aceleasi etape. In primul rand, se verifica semnele vitale ale plantei, se pune un diagnostic si apoi se trece la remedii.

Chiar daca planta ta arata rau, de cele mai multe ori exista o solutie pentru a o resuscita, asa ca nu te grabi sa o arunci. Hai sa vedem cateva sfaturi utile in acest sens.

Afla mai multe informatii despre planta

Fiecare planta are cerinte diferite de ingrijire. Ierburile si legumele adora soarele, in timp ce feriga nu face fata la expunerile prea indelungate. Indiferent daca stii sau nu cum se numeste planta ta, ii poti face o fotografie pentru a trece pe la o pepiniera si a cere sfatul unui specialist. Afla cat de des ar trebui sa o uzi, cat de mult ar trebui expusa la soare, cand infloreste sau rodeste si ce fel de sol ii trebuie.

Verifica radacinile plantei

Scoate usor planta din ghiveci sau din pamant si inspecteaza-i radacinile. Daca planta ta are radacinile negre si se destrama la atingere, ar putea suferi de putregaiul radacinilor. Acest tip de degradare are de obicei drept cauza supraincalzirea sau prezenta ciupercilor, ambele impiedicand oxigenul sa ajunga la sistemul radicular al plantei. Daca este cazul, spala radacinile sub un jet de apa rece si, folosind o foarfeca sterilizata, taie toate zonele putrede.

Schimba ghiveciul

In situatia in care observi ca planta ta este disperata dupa apa, ori de cate ori o uzi, solul ar putea deveni hidrofob - un simptom al uscarii pe termen lung, sau planta nu mai are loc suficient in ghiveci. Schimba ghiveciul cu unul mai mare si adauga un agent de umectare pentru sol si, totodata, cristale de stocare a apei.

Udare usoara

In cazul in care frunzele plantei sunt ofilite, uda usor pana cand solul este umed si apoi scufunda ghiveciul intr-un vas cu apa timp de 10 minute. Atentie, insa, imersiunea pe o perioada mai indelungata poate duce la putrezirea radacinii.

Foloseste agent de umectare

Agentul de umectare este fabricat din polimeri proiectati sa absoarba pana la 400 de ori greutatea sa, ajutand solul sa retina apa si permitand plantei sa reziste mai bine intre udari. Totusi, acest produs nu poate inlocui ingrijirea si udarea regulata, fiind destinat doar cazurilor speciale.

Pentru a evita aparitia bolilor fungice, se va uda doar solul, nu si frunzele sau florile. Totodata, de indata ce observi ca apa curge prin orificiile de drenare din partea de jos a vasului, inceteaza udarea.

Cauta insecte si boli

In cazul in care planta a pierdut brusc o mare parte din frunze, este posibil sa fie victima unei insecte. Vestea buna este ca nu va muri daca va primi inrijire adecvata cat mai repede.

Unele semne comune care semnaleaza prezenta insectelor sunt gaurile in frunze, funzele roase pe margine sau urmele stralucitoare de mucoasa de pe sol. Afla ce iti ataca planta si foloseste spray-ul potrivit pentru acel daunator. Iti poti crea chiar tu solutia din ingrediente naturale cum ar fi apa, usturoi sau chili.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare