Lamaiul este un arbore care se dezvolta cu succes la climatul tarii noastra si tot mai multi iubitori de plante se hotarasc sa achizitioneze un ghiveci pe care sa il ingrijeasca asa cum trebuie. Lamaiul nu doar ca are un aspect foarte placut, dar fructifica daca este altoit si emana un miros fermecator chiar si din frunze.
Daca doresti sa ai un lamai care sa se dezvolte rapid si fara probleme de sanatate, ar fi bine sa urmezi cateva sfaturi:
Atentie la fertilizare
Lamaiul poate absorbi un nivel ridicat de nutrienti din sol, motiv pentru care este recomandat sa ii aplici periodic o cantitate moderata de fertilizator, in special in lunile aprilie si mai. Lamaiul are nevoie de fertilizare indeosebi incepand cu varsta de 1 an si in locul unui produs sintetic, iipoti oferi un compost format din gunoi de grajd , frunze uscate, coji ale fructelor etc.
In cazul in care nu intentionezi sa consumi fructele lamaiului, ii poti stimula cresterea cu ajutorul unui fertilizator special creat pentru citrice. Acesta se gaseste in florarii si in magazinele pentru casa si gradina.
Atentie insa, arborii care au mai mult de 8 ani necesita nu doar schimbarea solului, ci si o cantitate mai mare de fertilizator.
Uda-l cu grija
In general lamaiul adora cantitatile mari de apa vara, insa trebuie sa ai grija sa nu il ineci. Intre doua udari lasa pamantul sa se usuce, mai ales pentru ca solul sau este unul nisipos-lutos, care retine umezeaza mai mult decat celelalte tipuri de soluri.
In timpul iernii, cand temperaturile scad considerabil, lasa pamantul lamaiulu sa se usuce in totalitate, dupa care mai asteapta 3 - 4 zile si aplica-i o cantitate mica de apa. Arborelui nu ii priesc temperaturile scazute si chiar daca este tinut in apartament, el va resimti cu siguranta efectele iernii. In plus, iarna lamaiul trebuie udat doar cu apa la temperatura camerei - umple un pahar cu apa si lasa-l sa stea 2 - 3 ore in camera, dupa care poti hidrata solul lamaiului.
Tunde-l periodic
Daca vrei sa ii stimulezi dezvoltarea in lateral si nu doar in inaltime, este recomandat sa il tunzi din cand in cand. Tunde-i doar varful si lipeste-i pe taietura putina ceara calda, astfel incat cresterea in inaltime sa ii fie stopata, iar dezvoltarea sa se faca astfel fortat in desime.
Ofera-i un ghiveci din ceramica
Pentru ca adora umiditatea, este recomandat ca pe langa solul format din lut si nisip (il poti achizitiona direct din magazinele de bricolaj), sa i se ofere un ghiveci realizat din ceramica. Aceasta pastreaza mai bine umiditatea, ceea ce inseamna ca solul va putea fi udat mai rar, fara ca lamaiul sa aiba de suferit din cauza deshidratarii.
Ai grija la temperatura
Lamaiul are nevoie de temperaturi ridicate pentru a se dezvolta in mod optim, iar temperaturile scazute ii vor dauna vizibil. Va incepe cel mai probabil prin semne usoare de ofilire , eventual pete negre, purici si asa mai departe, pana cand se va usca si va muri.
Incearca sa il pozitionezi la fereastra, eventual langa un calorifer in perioada iernii, pentru a avea lumina si caldura.