Plante de apartament

#temperatura #substrat #inmultire #floare #planta #trandafir

Cum sa ingrijesti trandafirul japonez

Denumit stiintific rosa-sinensis, trandafirul chinezesc sau japonez este de origine din China, Japoinia sau India. Frunzele sunt ovale, distantate din loc in loc si foarte puternic colorate in verde. Florile simple, duble sau batute apar in capatul lastarilor vigurosi. Acestea sunt colorate in rosu aprins si dureaza putin, aproximativ 24 de ore.

1 Frecventa udarilor

Vara este foarte important ca pamantul din ghiveci sa fie in permanenta reavan. Udarile se vor realiza imediat dupa ce stratul superficial de suprafata pare uscat. In perioada de inflorire, trandafirul necesita udari in fiecare zi. Pentru ca frunzele sa isi pastreze aspectul sanatos, dar si pentru hidratare suplimentara, este recomandat sa pulverizezi apa curata pe frunzele acestuia o data la doua zile (doar in perioadele calde).

Iarna se recomanda o perioada de repaus . Aceasta presupune udari rare (o data pe saptamana).

2 Temperatura ambientala

Chiar daca este o floare iubitoare de lumina, temperatura este un aspect mai sensibil. Pentru inflorire planta are nevoie de o temperatura ambientala care sa nu depaseasca 20oC. Avand in vedere ca in perioada de vara poti muta ghiveciul pe balcon sau in gradina, este bine sa alegi o zona umbrita, pentru a feri planta de insolatie si arsuri.

Iarna este indicat ca temperatura sa nu fie mai mica de 10oC, mai ales in perioada de repaus (in care se fac udari foarte rare). Chiar daca temperatura din locuinta ta este mai ridicata, alege un loc ferit si umbros pentru depozitarea ghiveciului. Evita apropierea de calorifer sau de orice alta sursa agresiva de caldura, deoarece planta se va usca. Primul semn consta in ingalbenirea frunzelor.

3 Intensitatea luminii

Lumina este cheia pentru a avea un plin de flori. Fara lumina planta va creste normal, datorita substratului si temperaturii, dar nu va forma boboci. Este bine sa asezi ghiveciul cat mai aproape de fereastra, astfel incat planta sa primeasca lumina o perioada cat mai lunga din zi. In cazul in care locuinta ta nu este bine luminata, poti apela la un sistem de incalzire artificiala.

Spre sfarsitul verii, atunci cand soarele isi pierde din putere, planta poate fi expusa in plin soare pentru coacerea bobocilor.

4 Lucrari de corectare

Desi Hibiscus rosa este o floare sensibila la factorii de mediu, aceasta rezista foarte bine la taieri. Specialistii recomanda ca taierile sa se realizeze o data pe an, primavara.

Lucrarile de corectare au ca scop definirea formei coroanei. Astfel, se vor indeparta ramurile uscate si cele cu foarte putine frunze. Partile tinere vor fi scurtat atat cat este necesar pentru realizarea unei forme compacte a coroanei.

In cazul in care observi ca trandafirul capata o alura alungita si nu se dezvolta deloc in lateral, este bine sa ii ciupesti varful. Astfel planta isi va regla inaltimea.

5 Calitatea substratului

Trandafirul se va dezvolta foarte bine intr-un pamant afanat si foarte bogat in humus. In cazul in care nu gasesti un amestec special in magazinele de specialitate, poti efectua o combinatie de pamant de gradina, pamant de frunze si nisip.

Vara se poate adauga ingrasamant lichid in apa de udat. In functie de calitatile substratului este bine sa adaptezi cantitatea de ingrasamant. La un substrat corespunzator 4-5 udari sunt suficiente.

Transplantarea se va face rar, o data la 3-4 ani, atunci cand planta devine prea voluminoasa pentru ghiveciul actual. Atunci se vor curata radacinile si se va reduce volumul acestora prin taiere. Pana la transplantare se recomanda ca in fiecare primavara sa se inlocuiasca stratul de pamant de suprafata cu unul nou de mranita.

Din fericire inflorirea se realizeaza de primavara pana toamna, fiecare floare ofilita fiind succedata de un boboc, astfel incat trandafirul va arata in permanenta vesel. Caderea bococilor inainte de inflorire este un semn ca planta nu este hranita corespunzator.

6 Inmultirea prin " title=" Butasi "> butasi

Inmultirea se realizeaza de obicei prin butasi. Atunci cand rupi varful plantei pentru a-i corecta forma, alege un lastar cu 4-5 frunze (8-10 cm). Pentru inradacinare se recomanda pastrarea butasului la o temperatura cuprinsa intre 22 si 25 grade in apa sau in pamant bogat in substante nutritive.

O alta metoda de inradacinare consta in introducerea butasului intr-un ghiveci cu nisip si acoperirea acestuia cu un borcan de sticla.

Este recomandat ca butasirea sa se efectueze primavara devreme sau toamna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului