Plante de apartament

#clivia #plante #plante de apartament

Cum sa ingrijesti Crinul de iarna

Crinul de iarna (cunoscut si sub numele de Clivia ) face parte din familia Amaryllidaceae si isi are originile in Africa de Sud. Planta a fost introdusa in Anglia in 1852, devenind in timp una dintre cele mai populare plante din zona crinilor de apartament.


Crinul de iarna este o floare spectaculoasa in momentul infloririi. Frunzele lungi (pana la 50 cm), de un verde puternic, contrasteaza cu buchetul floral. Acesta are forma unei umbrele si este format din 10 – 15 flori rosii – portocalii.

Radacinile crinului de iarna sunt foarte puternice si carnoase. Acestea ocupa o mare parte a ghiveciului. Cu toate acestea, este bine ca planta sa fie tinuta in ghivece mici. Atunci cand radacinile apar la suprafata pamantului se poate realiza transplantarea intr-un ghiveci mai mare.


Desi radacinile par viguroase si mari, acestea sunt foarte sensibile si pot fi ranite usor!

1 Asigura-te ca planta va inflori


Clivia infloreste la sfarsitul iernii - inceputul primaverii. Pentru ca o planta matura sa poata inflori, este nevoie ca in timpul iernii sa i se ofere o perioada de repaus de 6-8 saptamani. Prin urmare, este bine sa muti ghiveciul intr-o camera racoroasa (maxim 10o C). De asemenea, in aceasta perioada clivia nu are nevoie de lumina puternica sau de ingrasamant. Udarile se vor face rar, cu putina apa. Desi se recomanda ca perioada de repaus sa inceapa din luna septembrie, este posibil ca in aceasta luna temperatura aerului sa fie inca ridicata, fiind mai dificil de gasit un loc racoros. Astfel, repausul poate incepe in lunile noiembrie – decembrie.


In cazul in care, in perioada de iarna, pastrezi ghiveciul intr-o incapere calduroasa si uzi planta la fel ca in timpul anului, inflorirea nu se va mai produce in primavara.
 


2 Alege metoda de inmultire


Clivia se poare inmulti prin extragerea lastarilor crescuti la baza tulpinii. Este recomandat ca ruperea lastarilor sa se faca primavara, dupa ce planta a inflorit. Lastarii astfel plantati vor ajunge la maturitate si vor inflori dupa aproximativ 3 ani.


O alta metoda de inmultire a crinului de iarna este realizata cu ajutorul semintelor. Rasadirea se poate observa dupa 2-3 saptamani. Pe masura ce plantutele cresc, ele se vor muta in ghivece potrivite pentru dimensiunile lor. Planta va ajunge la maturitate in aproximativ 5 ani.


3 Ofera-i conditiile de mediu potrivite


Udarea

Radacinile cliviei fiind mai sensibile decat ale altor plante, umezeala devine un factor nociv. Astfel, se recomanda udari moderate, doar dupa ce pamantul de la suprafata ghiveciului este uscat.


Ingrasamantul


Primavara se recomanda inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat, bogat in substante nutritive.
Substratul optim pentru crinul de iarna este format din: pamant de gradina, mranita , pamant de frunze si nisip.
Vara se poate aplica ingrasamant lichid de 2-3 ori la interval de doua saptamani.


Transplantarea

Daca se observa ca radacinile plantei se apropie de stratul de suprafata, se recomanda transplantarea intr-un ghiveci cu un diametru mai mare decat cel actual (aproximativ 3 cm). In general, trasplantarea se realizeaza o data la 3-4 ani.


Temperatura si aerul

Temperatura optima de crestere si inflorire este de aproximativ 20o C. Vara se recomanda pozitionarea plantei in aer liber intr-o zona de semiumbra. A se feri de expunerea la razele directe ale soarelui.
In afara perioadei de repaus, este recomandat sa pastrezi ghiveciul intr-o camera bine luminata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului