Plante de apartament

#plantede apartament #ingrijire planta paianjen #planta paianjen

Cum sa ingrijesti corect planta-paianjen

Planta-paianjen este decorativa, dar are si capacitatea de a creste productivitatea, reduce stresul si imprastie energie pozitiva in incaperile in care este pusa. Afla cat de usor este sa ingrijesti planta-paianjen in interior pentru a imbunatati calitatea aerului, dar si pentru a infrumuseta decorul.

Alege ghiveciul potrivit

Planta-paianjen arata bine atat intr-un ghiveci obisnuit cat si intr-un ghiveci suspendat. Alege ghiveciul in functie de dimensiunea plantei si pe masura ce aceasta creste si radacinile se dezvolta, va fi necesar sa o transferi intr-un ghiveci mai mare.

Cum ingrijesti planta-paianjen

Planta-paianjen se adapteaza cel mai bine in interior, dar nu tolereaza lumina directa a soarelui, aerul rece sau temperaturile prea ridicate.

Unde o asezi

Pune ghiveciul cu planta-paianjen intr-un loc in care primeste suficienta lumina indirecta de la soare, departe de sistemele de incalzire sau de cele de ventilatie. Lumina directa a soarelui va arde frunzele plantei, asadar tine-o la distanta de cel putin 20 de centimetri de ferestrele orientate spre sud sau vest. Plantei ii place cel mai mult in locurile slab luminate, ceea ce o face alegerea ideala pentru cladirile de birouri.

Solul

Atunci cand creste in exterior, planta-paianjen se dezvolta cel mai bine in solul cu o usoara capacitate de retinere a umiditatii. Cand cresti planta-paianjen in interior, atunci va trebui sa ii oferi alte conditii. Alege un pamant usor si care se dreneaza bine. Un amestec universal poate fi o varianta buna pentru aceasta planta.

Udarea plantei-paianjen

Udarea plantei-paianjen se va face in functie de vremea de afara si de locul in care aceasta este plantata. In sezonul cald, planta are nevoie sa fie tot timpul udata usor. Atunci cand temperaturile scad, va trebui redusa udarea si ii vei turna apa doar atunci cand observi ca pamantul este complet uscat. La fel vei proceda, daca cresti planta-paianjen intr-un interior intunescos, umed sau intr-o zona rece.

Pentru a evita sa uzi planta in exces, toarna-i apa doar atunci cand pamantul de la suprafata este uscat la atingere.

Ingrasamantul

Atunci cand folosesti fertilizator lichid, hraneste planta doar o data pe luna, urmand instructiunile de pe ambalajul ingrasamantului, atunci cand planta creste. De obicei, vara si la inceput de toamna. In cazul in care folosesti ingrasamant granule va trebui sa hranesti planta o data la 3-4 luni, urmand de asemenea instructiunile de pe pachet.

Temperatura

Temperatura potrivita pentru ca planta-paianjen sa cresca este intre 21-32 de grade Celsius. Planta poate tolera si temperaturi mai joase de 1.6 grade Celsius si pe cele ridicate care pot atinge si 38 de grade Celsius.

Replantarea

Planta-paianjen creste surprinzator de repede si va avea nevoie sa fie replantata.

Planta-paianjen este decorativa si usor de intretinut atunci cand o ai in casa, dar mai are si alte beneficii pe care poate nu le-ai aflat inca:

  • Planta-paianjen produce o cantitate semnificativa de oxigen;
  • Absoarbe monoxid de carbon, formaldehida si xilen (poluanti care se gasesc in case si cladiri de birouri);
  • Nu este toxica, ceea ce o face sigura pentru copii si animale de companie;
  • Contribuie la starea de bine, prin reducerea stresului si cresterea productivitatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare