Plante de apartament

# planta eucalipt #eucalipt ghiveci #ingreijrie eucalipt #eucalipt

Cum sa ingrijesti corect planta de eucalipt

Planta de eucalipt este cunoscuta in special datorita parfumului sau distinct, asemanator mentolului, fiind totodata populara pentru remediile realizate in casa. De asemenea, aceasta poate fi plantata si in scop ornamental, atat in gradina cat si in ghiveci in interiorul locuintei.

 

Daca si tu iti doresti sa te bucuri de aceasta planta fascinanta in casa ta si de multiplele sale beneficii, iata de ce trebuie sa tii cont pentru a ii asigura o ingrijire corecta.

Plantarea eucaliptului

Planta de eucalipt isi are originile in zonele tropicale si subtropicale, insa poate fi crescuta si in tara noastra. Mai mult, exista anumite specii de eucalipt care tolereaza chiar si temperaturile usor mai scazute atunci cand sunt cultivate in aer liber.

Fiind o planta tropicala, eucaliptul trebuie asezat intr-o zona cu acces la razele soarelui in mare parte a zilei. Acest lucru ii va asigura o dezvoltare rapida, armonioasa si o puternica colorare a frunzelor. De asemenea, este indicat sa alegi o zona protejata de vant si de curenti, aceste fenomene putand fi daunatoare plantei.

Solul in care plantezi eucaliptul trebuie sa fie unul bogat in nutrienti, fiind astfel nevoie sa folosesti compost in momentul plantarii si apoi sa fertilizezi pe parcursul cresterii.

Procesul de plantare a eucaliptului este urmatorul: alege zona cu atentie, sapa o groapa incapatoare, amesteca compostul in pamant, introdu planta, umple groapa si apasa usor pamantul, iar la final uda planta suficient de bine.

Ingrijirea eucaliptului in interiorul locuintei

Pentru plantarea in ghiveci si pastrarea in interiorul locuintei, este recomandat sa alegi un soi de eucalipt care sa aiba o crestere mai putin accelerata. Mare parte dintre speciile de eucalipt cresc in inaltime de minimum doua ori pe an. De aceea, este nevoie sa reduci constant aceasta crestere astfel incat sa o poti pastra in casa.

Chiar si atunci cand este crescut ca planta de casa, eucaliptul necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste lumina, fertilizarea si udarea. Asadar, indiferent de incaperea in care alegi sa asezi eucaliptul, este important sa te asiguri ca va avea suficienta lumina naturala. In privinta udarii, planta are nevoie de o cantitate suficienta de apa in special in perioada de vegetatie. Este esential sa nu lasi solul sa se usuce, nici macar pe timpul iernii, acest lucru putand sa afecteze cresterea eucaliptului.

Asemanator cu plantele de eucalipt crescute in gradina, si cele de interior au nevoie de un substrat optim de compost in sol si de aplicarea constanta a unor produse de fertilizare.

Recoltarea, uscarea si pastrarea plantei de eucalipt

Planta de eucalipt poate fi crescuta atat pentru decor, cat si pentru a o folosi ulterior in scop medicinal sau pentru a crea diferite tipuri de siropuri. Insa, trebuie sa stii cum sa o recoltezi si sa o pastrezi cat mai bine.

Toate partile plantei, de la frunze, ramuri, scoarta sau radacina, contin uleiuri puternice si pot fi folosite in diferite scopuri. Pe masura ce planta creste, va fi necesar sa o tai la inaltimea dorita. Astfel, ramurile taiate le poti pune la uscat agatandu-le intr-un mic buchet, iar frunzele le poti lasa sa se usuce pe un prosop de hartie. Dupa ce acestea s-au uscat, depoziteaza-le in borcane de sticla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului