Plante de apartament

#ingrijire #palmierul varza #Cordyline australis #ingrijire palmier #palmier

Cum sa ingrijesti Cordyline australis, palmierul varza

Cordyline australis , cunoscuta si sub numele de copacul varza sau palmierul varza este o planta monocotiledonata originara din Noua Zeelanda. Afla cum sa ingrijesti Cordyline australis, fie ca il plantezi in gradina sau in ghiveci.

Cu o tulpina supla, Cordyline australis are frunzele dispuse intr-un buchet aflat intotdeauna in varful plantei. Cu o lungime de 60-70 cm, frunzele sunt ascutite, arcuite si pot avea diverse culori in functie de varietate.


Cultivarea in gradina


Planta nu este foarte rezistenta in zonele reci si poate avea nevoie de protectie speciala pe timpul iernii. Vara, palmierul varza prefera un loc insorit, dar ferit de lumina directa a soarelui.

Cordyline australis prefera solul fertil, cu drenaj bun al apei. Varietatile cu frunze colorate sunt cele mai sensibile la lumina directa a soarelui. Plantarea se face cu succes primavara, pentru a permite copacului varza sa se acomodeze cu climatul pana la sosirea iernii.

Desi este rezistenta la inghet, planta prefera sa petreaca iarna cu frunzele legate si cu trunchiul protejat de un strat invelitor termorezisten. Un strat de mulci de 15 cm protejeaza radacinile plantei in iernile geroase.


Cultivarea in ghiveci


In ghiveci, Cordyline australic prefera un pamant de flori bogat in substante nutritive. Planta poate fi udata regulat, dar nu excesiv, primavara si vara. Poate fi aplicat un ingrasamant lichid lunar in perioada de crestere. Pe timpul iernii, prefera udarea mai rara si absenta ingrasamintelor. Varietatile mai sensibile prefera temperaturi de 10-15 grade pe timpul iernii.


Taierea Cordyline australis


Florile copacului varza au valoare decorativa pentru unii gradinari, in timp ce altii le elimina imediat dupa aparitie, situatie suportata fara probleme de planta.

Eliminarea frunzelor si a florilor uscate este necesara in mod regulat, iar taierea de primavara a intregii coroane poate reinvigora planta, atunci cand este urmata de aplicarea unui ingrasamant.

Pentru obtinerea unui palmier varza cu mai multe tulpini se recomanda taierea mugurelui principal primavara.


Inmultirea Cordyline australis


Copacul varza poate fi inmultit cu succes cu ajutorul semintelor, recoltate la uscarea florilor si plantate primavara, cand temperatura depaseste 16 C.

Cordyline australis poate fi inmultita cu usurinta si prin butasi, taiati la o lungime de 10-15 cm. Se recomanda eliminarea tuturor frunzelor in afara de cele care cresc pe terminatia tulpinei.

In cazul plantelor care cresc cu tulpini multiple, acestea pot fi taiate primavara. Daca butasul ales are radacina slab dezvoltata, se recomanda aceeeasi metoda de mai sus.


Boli si daunatori

 

Cea mai des intalnita problema a Cordyline australis este aparitia de pete pe frunze, cauzate de temperaturile scazute sau de circulatia aerului rece.

Plantele sunt rezistente la boli si daunatori, dar sunt sensibile la temperaturile scazute si la seceta pe timpul verii. Protectia palmierului varza crescut in exterior pe timpul iernii si udarea regulata pe timpul verii asigura de cele mai multe ori o planta decorativa frumoasa si sanatoasa.


Sursa foto : Spanishplants.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare