Plante de apartament

# ingrijire cactusi iarna #ingrijire cactusi #cactusi

Cum sa ingrijesti cactusii in timpul iernii, in mod corect

Indiferent daca incerci sa ingrijesti cactusul de interior sau de exterior in timpul iernii, este vital sa iei masurile adecvate pentru a intari si a proteja cactusul - nu numai atunci cand iarna loveste, ci si in lunile premergatoare acesteia.

 

Cactusii au devenit plante din ce in ce mai populare in randul pasionatilor de gradinarit in ultimii ani. Dar atunci cand muti o planta originara din desert intr-o zona cu peisaje de iarna friguroase, mentinerea sanatatii acestor companioni de plante spinoase poate parea o sarcina imposibila. Din fericire, exista modalitati prin care iti poti ajuta cactusul sa prospere, chiar si atunci cand vremea de afara este mai mult infricosatoare decat incantatoare.

Deci, cum ingrijesti cactusul pe timp de iarna? Modul in care ingrijesti un cactus iarna variaza, in functie de faptul ca se afla in interior sau in exterior. Pentru cactusii de interior, va trebui sa mentii o temperatura confortabila, sa uzi aproximativ o data pe luna si sa permiti o lumina solara adecvata.

Pregatirea cactusului inainte de sosirea iernii

In primul rand: cactusul ar trebui sa fie bine echipat pentru a face fata iernii inainte ca aceasta sa loveasca. Un cactus care este in general nesanatos inainte de venirea frigului va fi, fara indoiala, mai rau atunci cand va lovi in cele din urma.

Iata cateva modalitati prin care te poti asigura ca sansele sunt in favoarea cactusului tau in aceasta iarna:

Planteaza-ti cactusul intr-un sol nisipos, dens in nutrienti, pentru a permite un drenaj adecvat al apei. Poti suplimenta amestecul obisnuit de ghiveci cu ⅓ nisip pentru a face ca pamantul sa fie mai favorabil pentru cactusul tau. Sau, poti achizitiona un sol adaptat nevoilor cactusilor. Acest amestec este special conceput atat pentru cactusii din jungla, cat si pentru cei din desert si este fabricat organic, ceea ce il face mai bun pentru cactusul tau si pentru pamant.

Cu cateva luni inainte de venirea iernii, fertilizeaza cactusul cu un ingrasamant care contine substante nutritive, cum ar fi minerale. Un ingrasamant ii va da cactusului tau un plus de vigoare in timp ce se pregateste pentru vremea rece care se apropie.

Cum sa ingrijesti cactusii in timpul iernii

1. Udarea

Cantitatea de apa de care va avea nevoie cactusul difera de la o specie la alta, dar, ca regula generala, ar trebui sa uzi cactusul de interior doar o data pe luna in timpul iernii. In cazul cactusilor de interior, udarea este "ca de obicei", asa ca oricat de mult ai uda cactusul in anotimpurile calde este exact cat de mult ar trebui sa-l uzi in timpul anotimpurilor mai reci.

2. Controlul temperaturii

Temperatura medie din interiorul unei case este, in general, perfecta pentru intretinerea unei plante de cactus. O temperatura cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius este ideala pentru majoritatea speciilor de cactusi si va impiedica temperaturile exterioare sa aiba o influenta prea mare asupra cactusilor, daca acestia se afla in apropierea unei ferestre sau a unei usi de sticla.

3. Expunerea la lumina soarelui

In timpul iernii, soarele este mai putin benefic: oamenii se imbolnavesc de mai multe raceli si gripe din cauza lipsei de vitamina D, iar cactusii devin latenti, fara culoare si cazuti.

Ca si in cazul udarii, cantitatea de lumina solara de care va avea nevoie cactusul tau depinde de specia sa. Unii cactusi vor avea nevoie doar de 4 ore de lumina solara pentru a fi fericiti, in timp ce altii vor avea nevoie de 6 pana la 8 ore. Gaseste o zona din casa care primeste cea mai multa lumina solara si plaseaza acolo planta de cactus (de preferinta putin mai departe de fereastra propriu-zisa).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului