Cum ar fi sa ai acces nestingherit la ierburile aromatice crescute chiar de tine, intr-o mini-gradina pe care sa o poti aseza pe blatul din bucatarie sau pe pervaz? Ingrijirea ei este mai usoara, intrucat plantele sunt de mici dimensiuni si pot ramane productive pe toata durata anului.
Busuiocul, patrunjelul sau mararul sunt mult mai gustoase in stare proaspata, de aceea o gradina de ierburi aromatice crescuta pe blatul din bucatarie poate fi sursa ta pretioasa de arome imbietoare pentru mesele pregatite acasa.
1. Alegerea ghivecelor
Daca intentionezi sa atasezi gradina de ierburi aromatice pervazului de la bucatarie, poti monta un suport special din metal cu tije de sustinere in interior, pe care poti prinde mini-ghivecele in care sa cresti ierburile aromatice.
In cazul in care ai un blat liber al mobilei de bucatarie, poti aseza aici ghivecele (preferabil cu un design placut, adaptat stilului de amenajare al incaperii), care sa aiba diametrul de maximul 20 de cm si orificii pentru drenaj.
2. Pregatirea ghivecelor
Presara pe fundul ghivecelor pietris fin, pentru a stimula drenajul apei, apoi umple recipientele pana la jumatate cu pamant special de flori (cel de gradina nu este suficient de nutritiv pentru ierburile aromatice crescute in casa). Este o idee excelenta sa adaugi si o jumatate de pumn de compost si cateva picaturi de fertilizator, astfel incat plantele sa creasca rapid si sa ramana in forma.
3. Cultivarea plantelor
Alege ierburile aromatice pe care vrei sa ai mereu proaspete (patrunjelul, busuiocul, oregano si cimbrul sunt extrem de populare si versatile), tinand cont de necesitatile lor si de conditiile din bucataria ta (unele au nevoie de multa lumina naturala, altele prefera umbra partiala).
Este de preferat sa plantezi direct rasaduri de 7-9 cm inaltime, in locul semintelor. In acest fel, gradina ta va deveni functionala mai rapid si te expui unui risc mai mic de a te alege cu un esec in procesul cultivarii.
4. Intretinerea ierburilor aromatice
Acum ca ai parcurs pasii cultivarii, asteapta o saptamana-doua, pana cand plantele tale reusesc sa se adapteze mediului. Poti apoi sa smulgi frunzele in voie, insa nu indeparta niciodata mai mult de 30% dintre acestea, pentru a nu afecta planta permanent.
Verifica zilnic umiditatea pamantului, dar nu uda plantele prea mult, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Smulge floricelele, dupa caz, pentru ca planul tau este sa obtii un foliaj cat mai bogat!
Sursa foto: wellstyledhome.com