Plante de apartament

#bucatarie #plant aromate #gradina plant aromate

Cum sa faci propria gradina de ierburi aromatice pe blatul de bucatarie

Cum ar fi sa ai acces nestingherit la ierburile aromatice crescute chiar de tine, intr-o mini-gradina pe care sa o poti aseza pe blatul din bucatarie sau pe pervaz? Ingrijirea ei este mai usoara, intrucat plantele sunt de mici dimensiuni si pot ramane productive pe toata durata anului.

Busuiocul, patrunjelul sau mararul sunt mult mai gustoase in stare proaspata, de aceea o gradina de ierburi aromatice crescuta pe blatul din bucatarie poate fi sursa ta pretioasa de arome imbietoare pentru mesele pregatite acasa.


1. Alegerea ghivecelor

Daca intentionezi sa atasezi gradina de ierburi aromatice pervazului de la bucatarie, poti monta un suport special din metal cu tije de sustinere in interior, pe care poti prinde mini-ghivecele in care sa cresti ierburile aromatice.

In cazul in care ai un blat liber al mobilei de bucatarie, poti aseza aici ghivecele (preferabil cu un design placut, adaptat stilului de amenajare al incaperii), care sa aiba diametrul de maximul 20 de cm si orificii pentru drenaj.


2. Pregatirea ghivecelor

Presara pe fundul ghivecelor pietris fin, pentru a stimula drenajul apei, apoi umple recipientele pana la jumatate cu pamant special de flori (cel de gradina nu este suficient de nutritiv pentru ierburile aromatice crescute in casa). Este o idee excelenta sa adaugi si o jumatate de pumn de compost si cateva picaturi de fertilizator, astfel incat plantele sa creasca rapid si sa ramana in forma.


3. Cultivarea plantelor

Alege ierburile aromatice pe care vrei sa ai mereu proaspete (patrunjelul, busuiocul, oregano si cimbrul sunt extrem de populare si versatile), tinand cont de necesitatile lor si de conditiile din bucataria ta (unele au nevoie de multa lumina naturala, altele prefera umbra partiala).

Este de preferat sa plantezi direct rasaduri de 7-9 cm inaltime, in locul semintelor. In acest fel, gradina ta va deveni functionala mai rapid si te expui unui risc mai mic de a te alege cu un esec in procesul cultivarii.


4. Intretinerea ierburilor aromatice

Acum ca ai parcurs pasii cultivarii, asteapta o saptamana-doua, pana cand plantele tale reusesc sa se adapteze mediului. Poti apoi sa smulgi frunzele in voie, insa nu indeparta niciodata mai mult de 30% dintre acestea, pentru a nu afecta planta permanent.

Verifica zilnic umiditatea pamantului, dar nu uda plantele prea mult, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Smulge floricelele, dupa caz, pentru ca planul tau este sa obtii un foliaj cat mai bogat!

Sursa foto: wellstyledhome.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului