Plante de apartament

#ghiveci #plantare flori # greseli gradinarit #ghiveci cu flori #udare flori

Cum sa eviti greselile plantarii in ghiveci

Plantarea in ghiveci , mai ales atunci cand alegi sa combini mai multe plante intr-un singur vas, iti poate da batai de cap, indiferent daca esti un gradinar amator sau experimentat.



Afla cum sa eviti o parte din greselile plantarii in ghiveci care pot dauna cel mai mult plantelor tale. Bucura-te de o gradina intr-un ghiveci, evitand greselile cele mai frecvente.


Amenajeaza ghiveciul in locul in care va ramane


In cazul ghivecelor foarte mari, nu este indicat sa le umpli intr-un loc, ca mai apoi sa-ti dai seama ca trebuie sa le cari la o distanta mare. Mai mult, timpul petrecut in locul in care ghiveciul va ramane definitiv te poate ajuta sa observi mai usor problemele de mediu care ar putea aparea sau chiar daunatorii care abia asteapta victime noi.

In cazul in care vrei sa instalezi plante cu radacini mici intr-un ghiveci foarte mare, poti pune pe fundul acestuia sticle de plastic, pe care sa le acoperi apoi cu o folie de plastic rezistenta, pentru a nu irosi pamant de flori .


Alege bine combinatiile de plante


Cand plantezi mai multe plante in acelasi ghiveci, tine cont de necesitatile fiecareia. Cele mai reusite combinatii sunt cele in care plantele au aceleasi nevoi legate de lumina, apa si substante nutritive.

Tine cont si de efectul estetic final. Instaleaza si o planta care sa fie cel putin la fel de inalta ca ghiveciul, alaturi de plante care cresc mai putin.


Uda corect plantele din ghiveci


Cand instalezi mai multe plante intr-un ghiveci, risti sa le uzi prea putin. Cu cat ghiveciul este mai mic, cu atat umezeala se poate evapora mai repede.

Pentru a verifica daca pamantul din ghiveciul tau are nevoie sa fie udat, baga degetul aratator pana la jumatate in el. Daca pamantul care iti atinge varful degetului pare uscat, trebuie sa uzi plantele din ghiveci.

Atunci cand le uzi prea des, frunzele de vor ingalbeni si vor incepe sa cada. Asigura-te ca vasul ales are gauri de scurgere. Plantele aromatice sunt cele mai sensibile la un pamant prea ud.


Hraneste plantele, dar nu dupa transplantare


Pamantul de flori nu are toate substantele necesare dezvoltarii plantelor in ghiveci. Pentru a te asigura de sanatatea plantelor tale, foloseste ingrasaminte cu eliberare lenta.

In cantitate mare, ingrasamintele pot insa avea efecte negative imediat dupa transplantare, iar multi gradinari recomanda sa astepti pana la doua saptamani inainte de folosirea unui ingrasamant lichid.


Nu te teme sa tai plantele


Daca plantele din ghiveciul tau se dezvolta in ritm alert, nu ezita sa le tai din frunzis, lucru ce le stimuleaza cresterea mai sanatoasa. Mai ales in cazul plantelor aromatice, taierea este un pas necesar, dar nu trebuie sa depaseasca niciodata o treime din frunzis.

Atunci cand una dintre plantele tale arata la fel de rau, in ciuda tuturor eforturilor tale, este timpul sa renunti la ea si sa o folosesti pentru a face compost . Poti inlocui oricand o planta din ghiveciul tau, mai ales daca prezenta ei devine o povara si iti taie entuziasmul, pentru ca nu o poti ajuta.

Invata din greselile altora si nu le repeta atunci cand plantezi in ghiveci, fie ca alegi sa pui cate o singura planta, fie ca apelezi la un container mare pentru a crea o gradina intr-un ghiveci.


Sursa foto: Startyourowngarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare