Plante de apartament

#flori de apartament #ingrijire flori #amaryllis

Cum sa cresti si ingrijesti Amaryllis

este o planta tropicala decorativa de interior, in culori vii, apreciata pentru florile sale deosebite. Originara din regiunile subtropicale ale Americii de Sud, Amaryllis este o planta disponibila in numeroase varietati , cu nuante care merg de la rosu la roz, portocaliu si alb sau in combinatii de culori.



Adesea, Amaryllis constituie un cadou de sarbatori, datorila nuantelor sale de rosu si bogatiei florilor care au un aer festiv. In general, planta este una de interior, insa poate fi plantata si in gradina sau tinuta in ghivece, afara. Apoi, Amaryllis este folosita ca planta decorativa prin taierea florilor si utilizarea lor in buchete si aranjamente florale.

Inalta si gratioasa, Amaryllis este o floare foarte apreciata in special iarna, cand se deschide rapid si aduce o pata de culoare in locul in care este tinuta. Planta din genul Hippeastrum se aseamana cu un crin datorita florilor mari, tijei drepte si lungi, precum si a frunzelor subtiri.


Perioade


Amaryllis se plateaza intre octombrie si aprilie. Planta inflorente la sfarsitul lunii decembrie pana spre ultimele zile din iunie. Dintre bulbii de floare, Amaryllis-ul este una dintre plantele care infloresc cel mai usor.

Din acest motiv, Amaryllis este o floare apreciata in toata lumea. O poti creste ca planta de interior, o poti planta in gradina sau pur si simplu sa o tai pentru a o pune in vaze, mai ales de sarbatori.


Cum plantezi Amaryllis


Odata cumparati, bulbii de floare se depoziteaza intr-o incapere racoroasa, uscata si aerisita. Bulbii trebuie sa fie protejati de inghet.

Pune baza bulbilor si radacina intr-un vas cu apa calduta cateva ore inainte de plantare. Aseaza apoi bulbii intr-un compost in ghiveci si preseaza solul pentru fixare. Bulbul trebuie sa fie ingropat in pamant pe trei sferturi. Din fiecare bulb pot creste mai multe tulpini. Acestea este bine sa fie sprijinite pe un bat fixat in ghiveci.

Aseaza ghiveciul intr-un loc la soare pana cand incepe sa se dezvolte tulpina. Uda floarea cu putina apa. Pe masura ce cresc frunzele si tulpina, adauga apa in mod gradual. Planta se dezvolta complet destul de repede. In unele cazuri, insa, este nevoie de pana la 6 saptamani.


Cum ingrijesti Amaryllis


Intoarce recipientul pentru ca floarea sa fie expusa la lumina din toate partile.

Pentru a te bucura cat mai mult timp de aceasta planta inflorita, aseaza-o intr-un loc cu lumina difuza, unde nu este foarte cald si asigura-i umezeala. Solul nu trebuie sa fie plin de apa, doar putin umed.

Dupa ce florile s-au ofilit, taie tija in apropiere de bulb, avand grija sa nu tai frunzele sau tijele care abia au inceput sa se dezvolte.

Iarna, este recomandat sa tii planta intr-un loc insorit, cum este pervazul unei ferestre orientate spre sud. Foloseste in fiecare luna un fertilizator si ai grija ca solul sa nu se usuce complet niciodata.

In primavara, cand au trecut si ultimele ingheturi iar vremea este stabila, poti muta planta afara. Aseaza-o intr-un loc insorit. Adauga un fertilizator la fiecare doua saptamani.

Sursa foto: southernliving.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului