Plante de apartament

#condimente #patrunjel #menta #leustean

Cum sa cresti plante condiment in interior

Leusteanul, patrunjelul, menta sau busuiocul sunt doar cateva dintre plantele condiment care se pot dezvolta cu succes la conditii de interior. Nu trebuie decat sa le asiguri cateva nevoi esentiale si inca ceva in plus. Iata de ce anume au nevoie aceste condimente pentru a avea o crestere puternica si frumoasa.



Lumina


Ierburile condiment cresc foarte bine atunci cand au lumina naturala , motiv pentru care este recomandat sa pozitionezi ghivecele cu plante la pervazele ferestrelor. De preferat este ca la fereastra respectiva sa bata soarele cel putin 5 ore pe zi, in special dimineata.

In cazul in care nu le poti asigura lumina naturala, poti opta pentru cea fluorescenta, insa trebuie sa stii ca diferenta se va vedea la timpul de dezvoltare, dar si la aspectul final. Plantele crescute la lumina naturala vor creste mai repede si vor fi mai bogate.


Udare si fertilizare


Inainte de plantare, amesteca solul cu un compost format din gunoi de grajd , frunze si iarba uscata. Totusi, iarba trebuie luata dintr-un loc din care poti fi sigur ca nu este afectat de boli sau daunatori.

Daca ierburile sunt destinate consului, ai grija sa eviti ingrasamintele si fertilizatoare sintetice pentru ca ele pot afecta gustul si beneficiile pe care condimentele le au asupra sanatatii.

De asemenea, in ceea ce priveste udarea, este recomanda sa fie facuta doar atunci cand suprafata solului este uscata. Atat supraudarea cat si uscarea excsiva a solului poate duce la pierderea definitiva a plantei.


Temperatura


Ierburile condiment se dezvolta cel mai bine atunci cand temperatura este intre 20 si 30 de grade Celsius, insa daca le ve cultiva primavara si le vei pozitiona la fereastra, cu siguranta nu va exista aceasta problema.

Totusi, daca doresti sa cresti ierburile in sezonul rece, ar fi bine sa le asiguri temperatura necesara prin mentinerea acestora intr-o camera bine incalzita, cu un grad de umiditate potrivit.


Cateva plante condiment care se pot dezvolta cu succes intr-o locuinta:


Menta: aceasta planta minunata si extrem de aromata se bucura de un sol umed si nu suporta caldura excesiva si nici prea multe ore de soare. Are nevoie de un ghiveci mai mare pentru ca radacinile acesteia se dezvolta foarte mult, iar planta devine mai bogata pe zi ce trece.

Patrunjel: pentru a se dezvolta in mod corect, patrunjelul are nevoie de un ghiveci mai mare si de un pamant usor, prin care apa sa se scurga cu usurinta ( pamant de flori amestecat cu nisip).

Marar: ul sol bine drenat si un spatiu la care se bucura de soare este tot ce ii trebuie mararului pentru a se dezvolta asa cum trebuie.

Busuioc: fiind o planta sensibilia la temperaturile scazute, busuiocul are nevoie de caldura si lumina pentru a avea o dezvoltare optima.

Cimbru: ofera-i cantitati moderate de apa si fereste-o de umbra - vei avea astfel cea mai bogata si frumoasa tufa de cimbru in ghiveci.

Dafin: dafinul este o planta deja recnoscuta in tara noastra pentru faptul ca se dezvolta foarte bine in interior, iar daca poti pozitiona ghiveciul intr-un spatiu umbros, cu temperaturi moderate, cultura va fi pe masura asteptarilor tale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului