Plante de apartament

#ingrijire plante #lumina solara #plante de apartament #lumina plante

Cum sa asiguri plantelor de apartament lumina potrivita in functie de nevoile acestora

Lumina soarelui este unul dintre cele mai importante elemente de care are nevoie o planta ca sa creasca sanatoasa. Chiar si plantele de interior nu pot creste in mod corespunzator in absenta unei lumini directe a soarelui. Astfel, pentru a le asigura o crestere normala si sanatoasa este necesar sa primeasca cantitatea optima de lumina, iar iluminatul artificial poate fi o modalitate eficienta de a inlocui lumina naturala.

Lumina soarelui este formata dintr-un spectru larg de culori, de la rosu la violet. Mai mult decat atat, intensitatea acestor culori difera, de asemnea, foarte mult. Toate plantele au nevoie insa de aceeasi culoare si intensitate a luminii pentru a creste. Plantele absorb singure in general cantitatea de lumina solara de care au nevoie din spectrul disponibil. Astfel, pentru a sti cerintele specifice ale fiecarei plante trebui sa tii cont de anumiti parametri. Iata care sunt acestia:

1. Culoarea

Asa cum am mai specificat, lumina soarelui este compusa dintr-un spectru larg de culori. Rosul si violetul sunt culorile de care o planta are cea mai mare nevoie in procesul de fotosinteza. Culoarea rosie stimuleaza cresterea vegetativa si inflorirea, in timp ce culoarea violet este responsabila cu cresterea generala a plantei.

2. Intensitatea luminii

Intensitatea luminii este de asemenea foarte importanta pentru cresterea sanatoasa a plantelor. Lumina artificiala trebuie ajustata si plasata la anumite valori pentru a fi benefica plantelor. De exemplu, begoniile si violetele africane cresc foarte bine daca sunt plasate la aproximativ 30 de centimetri fata de sursa de lumina a unui bec de 40 watti, in timp ce plantele cu flori trebuie plasate la o distanta mai mare, de aproximativ 90 de cm. De asemenea, alte plante, precum orhideele au nevoie de o lumina foarte puternica pentru a creste.

3. Durata

Lumina soarelui nu este disponibila pe tot parcursul unei zile, asadar si lumina artificiala trebuie folosita intr-un anumit interval de timp. Plantele au nevoie, in general, de circa 8 sau 18 ore de lumina, in functie de nevoile individuale.

Sursa foto: besthomedecorfurniture.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare