Plante de apartament

#ghiveci #plantare #planta #floare

Cum sa ai grija de Guzmania

Guzmania este o floare ornamentala atipica. Ea necesita ingrijire atenta si rasplateste prin colorit si prestanta. Desi are o durata de viata de doar cateva luni, ea va fi inlocuita cu puii crescuti la baza tulpinii.

 

1 Aspect

Guzmania este o planta spectaculoasa prin colorit si aspect. Frunzele sale lungi de pana la 40 de cm, de un verde stralucitor, au forma de sabie si un aspect extrem de solid. In mijlocul acestora se formeaza o floare de dimensiuni mari, cu o durata de viata de cateva saptamani.  In functie de specie, floarea poate fi de mai multe culori: galben, oranj, rosu si violet.

2 Inmultire

Dupa ce floarea a murit, din tulpina mama se vor forma puii. In general va aparea un singur pui in partea laterala. Cand acesta va atinge o inaltime de 13-15 cm, poate fi transplantat intr-un alt vas. In timp, planta mama isi va pierde vitalitatea si va muri, puiul acesteia luandu-i locul.

3 Ingrijirea florii

Floarea reprezinta atractia principala si motivul pentru care Guzmania este atat de populara. Aceasta este situata in centrul plantei si poate rezista intre 4 si 6 saptamani. Pentru ca floarea sa dureze si sa isi mentina coloritul puternic, este nevoie ca palnia de frunze de la baza florii sa fie mereu plina cu apa proaspata.

4 Conditiile de mediu

Planta are nevoie de caldura si lumina in cantitati moderate. Nu o pozitiona la umbra, dar nici sub razele directe ale soarelui. In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara, este esential ca farfuria ghiveciului sa contina apa in permanenta. Este recomandat sa stropesti frunzele cu apa o data pe zi, cu ajutorul unui pulverizator.

Iarna, planta trebuie lasata intr-o perioada de repaus, cu udari rare, in farfuria de scurgere.

5 Substrat si ghiveci

Planta are nevoie de un substrat fibros, alcatuit din turba, pamant de frunze si ace de brad. In ceea ce priveste ghiveciul, este foarte important ca acesta sa fie lat, insa nu foarte inalt.
Dupa achizitie, planta se va transplanta in substratul de mai sus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului