INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de apartament

#plante de apartament #ghiveci #pamant de flori #primavara

Cum sa ai cele mai frumoase plante de apartament

Se pare ca primavara s-a instalat si pe meleagurile noastre, asa ca cea mai buna metoda de a ne bucura de vremea frumoasa este prin ingrijirea plantelor de apartament. Acum este momentul sa le cureti, sa le schimbi ghiveciul si sa le convingi ca anul acesta sa fie mai frumoase ca pana acum.


1 Curata zonele uscate


In timpul iernii plantele nu sunt ferite in totalitate de conditiile de mediu neprielnice lor, astfel incat, in timp pot aparea frunze sau crengute uscate sau chiar vatamari ale radacinilor. Curentii de aer rece , caldura puternica de la calorifer sau iluminatul necorespunzator cauzeaza numeroase probleme plantelor de apartament in timpul iernii.

Primul lucru pe care este bine sa il faci este sa cureti zonele uscate sau vatamate, fie prin ruperea acestora, fie prin taiere. Astfel ii permiti plantei sa respire si sa se dezvolte mult mai bine, iar in cazul unei boli, eviti contaminarea frunzelor sanatoase.


2 Taie lastarii si desparte puii


Primavara este perioada cea mai potrivita pentru indreptarea lastarilor plantei. Principalul motiv pentru care lastarii cresc neuniform este lipsa luminii. Taierea lastarilor ajuta la definirea coroanei plantei, insa poate amana inflorirea.

In cazul in care la baza plantei au aparut puii, este bine ca odata cu transplantarea sa ii desparti si sa ii replantezi pe cei mai mari si sanatosi.


3 Schimba ghiveciul si pamantul de flori


Odata cu mutarea unei plante intr-un alt ghiveci se recomanda si inlocuirea pamantului acesteia cu unul proaspat. Primavara este foarte important ca plantele sa primeasca un substrat nou, bogat in substante nutritive. Cu toate acestea, nu intotdeauna este necesara schimbarea intregului substrat sau a ghiveciului. Iata cele mai importante semne:

  • planta este in crestere si trebuie transplantata de mai multe ori pana ajunge la maturitate;
  • radacinile plantei devin atat de mari incat pot fi observate la suprafata pamantului, se strecoara prin gaurile de drenaj sau chiar sparg ghiveciul;
  • ai cumparat sau ai primit floarea si nu i-ai schimbat niciodata pamantul pana acum;
  • pamantul nu a mai fost schimbat de peste 2 ani;
  • planta este vizibil afectata si slabita.
     

Sursa foto: www.realsimple.com

Este bine ca atunci cand schimbi pamantul unei plante sa ii asiguri stratul de drenaj de la baza ghiveciului. Acesta este format din nisip si pietris . Amestecul functioneaza doar daca ghiveciul este prevazut si cu gauri pentru scurgerea apei (in caz contrar, poti realiza tu aceste gauri cu diametrul de maxim 1 cm).

De asemenea, odata cu schimbarea pamantului este bine sa verifici si radacinile plantei. Daca acestea sunt prea lungi, este bine sa le scurtezi putin. Totodata, radacinile cu pete negre for fi taiate pana la eliminarea zonelor afectate.

Plantele mature sau cele in ghivece foarte mari sunt greu de transplantat din cauza riscului de rupere. In acest caz este bine sa inlocuiesti stratul de pamant de suprafata cu unul proaspat. De asemenea, este foarte importanta afanarea substratului pentru o mai buna aerisire a radacinilor si pentru mentinerea umiditatii.

Sursa foto: www.channel4.com
4 Aplica ingrasamant


Pe langa inlocuirea substratului cu un amestec proaspat, ingrasamantul este deosebit de important in special pentru plantele pastrate in repaus pe timpul iernii. In ceea ce priveste pamantul, in magazinele de specialitate exista numeroase sortimente, unele generale, potrivite pentru majoritatea florilor, iar altele specifice pentru anumite plante: cactusi, muscate, violete etc.

„Fertilizarile plantelor de apartament incep din primavara si se incheie toamna, odata cu intrarea plantelor in repaus. Se gasesc in comert numeroase ingrasaminte sub forma lichida, concentrate, dar si sub forma de granule. Produsele lichide se vor dilua cu apa respectand procentul trecut pe ambalaj, iar solutia se va distribui plantei conform etichetei. Cele granulate se presar in gramajul necesar peste amestecul de pamant din ghiveci si se vor dizolva in timp odata cu udarile, asigurandu-le plantelor necesarul de substante hranitoare. Niciodata nu se vor aplica fertilizari cu doze mari, acestea fiind daunatoare plantelor.”, mentioneaza Inginerul Bogdan Rosulescu.


5 Schimba conditiile de mediu


Dupa schimbarea substratului si curatarea frunzelor moarte urmeaza amplasarea ghiveciului. In continuare se vor respecta conditiile de mediu indicate pentru fiecare tip de planta in parte. Atunci cand temperatura aerului nu mai scade sub 10 – 12oC, ghivecele pot fi mutate in exterior sau pe balcon, insa intr-o zona cat mai ferita de curentii de aer si de caldura foarte puternica din timpul pranzului. Mutarea se va face dimineata sau intr-o zi mai putin insorita, pentru ca planta sa se obisnuiasca treptat cu climatul de exterior.

Odata cu iesirea din perioada de repaus se recomanda si cresterea numarului udarilor, dar si marirea cantitatii de apa alocate fiecarei usari. Este foarte important ca udarile sa fie reluate treptat, o cantitate mare de apa putand afecta planta iremediabil. Cantitatea de apa este bine sa fie direct proportionala cu temperatura aerului, astfel incat in perioadele cele mai calduroase planta sa primeasca maximul de apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului